Svijet

Nastavljaju s protestima

(VIDEO) Izraelci pet mjeseci na ulici zbog reforme pravosuđa

Građani Izraela su juče ponovo izašli su na ulice u Tel Avivu, pet mjeseci protestujući svake sedmice protiv reforme pravosuđa koju je predložio premijer Benjamin Netanjahu.

(VIDEO) Izraelci pet mjeseci na ulici zbog reforme pravosuđa Foto: EPA
Portal AnalitikaIzvor

Najavljena reforma bi političarima dala veći uticaj na odabir sudija te ograničila ovlasti Vrhovnog suda da poništava zakone. Protesti su bili djelimično uspješni jer plan nije odobren tako brzo kako se Netanjahu nadao. No, njegova vlada ostaje predana uvođenju reforme.

Pod pritiskom u zemlji i inostranstvu, Netanjahu je pristao na odgodu kako bi s opozicijom postigao kompromis. Prošle sedmice se fokus prebacio na donošenje državnog budžeta, ali je vrlo osporavana reforma ponovno stupila u prvi plan.

Netanjahu i njegovi ekstremno desničarski i vjerski saveznici kažu da reforme imaju za cilj ispraviti decenije pretjeranog uticaja pravosuđa i uravnotežiti grane vlasti.

Vrhunski ekonomisti i veterani nacionalne sigurnosti upozorili su na moguće negativne posljedice, rekavši da je nezavisno sudstvo sistem ključan za ekonomsku snagu Izraela i odbranu od međunarodne izolacije.

Demonstracije su dosegle vrhunac krajem marta kada je Netanjahu smijenio ministra odbrane jer je pozvao na obustavu reforme. Izraelci su izašli na ulice u spontanom nacionalnom protestu, a Netanjahu je kasnije poništio svoju odluku.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.