Svijet

Izrael uvodi kovid bedževe

Više od četiri miliona vakcinisanih Izraelaca bi moglo da nosi "kovid značku", kako bi mogli da jedu u restoranima, idu na koncerte ili u teretane.

Ilustracija Foto: UNICEF
Ilustracija
TanjugIzvor

Kako prenosi Tajms of Izrael, "svjetski šampion u imunizaciji protiv kovida je krenuo u kontroverzni projekat sa bedževima, kojim se omogućava pristup teretanama, restoranima i koncertima".

Uz visok procenat vakcinisanog stanovništva, vlasti planiraju da od nedjelje postepeno ponovo otvore teretane, muzeje, tržne centre, restorane i kafiće, ali to neće važiti za sve.

Ljubičašti bedževi će značiti da osobe ili nisu primile vakcinu ili su dobile jednu dozu, a zelene bedževe će dobiti osobe koje su dobile drugu dozu ili su preležali kovid.

"Idemo dalje sa odgovornim mjerama tipa, ''ako ste revakcinisani, možete da uđete", rekao je ministar odbrane Beni Ganc o novim mjerama, koje bi, kako navodi Tajms of Izrael, mogle da budu teške za sprovođenje u preduzećima.

Pored bedževa, revakcinisani Izraelci mogu da dobiju i "zeleni pasoš", koji im omogućava da ponovo uđu u zemlju nakon putovanja u inostranstvo, bez prolaska kroz karantin, ali se i dalje traži negativan test na kovid.

Portal Analitika