Svijet

Na virtuelnoj ceremoniji

Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

Izrael i Kosovo uspostavili su danas diplomatske odnose na virtuelnoj ceremoniji održanoj u Jerusalimu i Prištini.

Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose Foto: Foto Beta/AP
BetaIzvor

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi i njegova koleginica sa Kosova Meliza Haradinaj Stubla potpisali su zajedničku deklaraciju o uspostavljanju odnosa, prenijele su agencije.

Aškenazi je rekao da je on odobrio "zvaničan zahtjev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu".

Uspostavljanju odnosa Kosova i Izraela prethodili su sporazumi o normalizaciji odnosa postignuti u proteklim mjesecima između jevrejske države i četiri arapske zemlje, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, navodi Frans pres i dodaje da te države nisu priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Kosovo, međutim, priznaje Jerusalim kao izraelsku prijestonicu, navode izraelski mediji.

Ograničenja na putovanja, uključujući zatvaranje izraelskog međunarodnog aerodroma Ben Gurion, uvedena da se zaustavi naglo širenje koronavirusa, onemogućila su da se ceremonija održi kako je uobičajeno.

Izrael je prvi put virtuelno uspostavio odnose sa nekom zemljom.

Ceremonija se završila otkrivanjem ploče koja će biti postavljena na ulazu u buduću Ambasadu Kosova u Jerusalimu.

Izraelski mediji navode da će Kosovo u budućnosti otvoriti ambasadu u Jerusalimu i da će biti treća zemlja koja je to učinila posle SAD i Gvatemale.

Kosovo do sada nije priznalo Izrael, ne zato što se muslimanska većina u toj zemlji tome protivila već zato što jevrejska država nije priznavala Kosovo takođe, ne želeći da podržava uniltaralno proglašenje državnosti.

Izrael je strahovao da bi to stvorilo opasan presedan koji bi sledili Palestinci, navode izraelski mediji i podsjećaju da je odluka o priznanju donijeta u septembru na samitu lidera Kosova i Srbije u Bijeloj kući u prisustvu tadašjeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Podsjeća se takođe da su se Rusija i Srbija protivile da jevrejska država prizna Kosovo.

"Danas ispisujemo istoriju, upostavljamo diplomatske odnose između Izraela i Kosova. Ovo je prvi put u istoriji da se diplomatski odnosi uspostavljaju putem Zuma (aplikacija ZOOM)", rekao je Aškenazi.

"Danas Izrael postaje 117. zemlja koja priznaje Republiku Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju", rekla je ministarka Kosova.

Portal Analitika