Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Izmjene Zakona o državljanstvu ključni motiv za smjenu Milovića, ali i uslov za opstanak Spajića

Zbog čega je lider PES-a bio prinuđen da se, pod pritiskom Andrije Mandića, što prije ,,oslobodi“ ministra pravde

Izmjene Zakona o državljanstvu ključni motiv za smjenu Milovića, ali i uslov za opstanak Spajića

Pozitivno mišljenje Ministarstva pravde je prvi, neophodni korak ka sprovođenju u djelo ideje o izmjeni zakonskih odredaba o državljanstvu. Zato je smjena ,,neposlušnog i nepredvidivog“ Andreja Milovića ,,najefikasnije rješenje“ koje će zadovoljiti političke motive Mandića i Kneževića, ali i lojalnost ćutljivih Bečićevih Demokrata

Izmjene Zakona o državljanstvu ključni motiv za smjenu Milovića, ali i uslov za opstanak Spajića Foto: Skupština Crne Gore/I. Šljivančanin
Draško Đuranović - Kaćuša Krsmanović
Draško Đuranović - Kaćuša KrsmanovićAutor
PobjedaIzvor

Obećanje premijera Milojka Spajića dato Andriji Mandiću - da će uskoro biti koncipirane izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu kojima će biti omogućen upis srpskih državljana u crnogorski birački spisak - jedan je od ključnih motiva za iniciranje smjene ministra pravde Andreja Milovića, saznaje Pobjeda od više izvora iz PES-a i Vlade Crne Gore. 

Prema tim informacijama, ministar Milović je odbacivao bilo kakav razgovor o izmjenama propisa koji reguliše crnogorsko državljanstvo, na čemu već duže insistiraju prosrpske i proruske stranke u parlamentarnoj većini koje predvodi Mandićeva Nova srpska demokratija. 

Premijer Spajić je, očito, u međuvremenu, podlegao pritiscima.

STRATEGIJA ,,SRPSKOG SVETA“

Nakon ,,Svesrpskog sabora“ održanog prošlog vikenda u Beogradu, ali i završetka procedure oko usvajanja IBAR zakona u Skupštini Crne Gore, Mandić je zaprijetio Spajiću uskraćivanjem dalje podrške – ukoliko se nastavi ignorisanje ,,legitimnih zahtjeva srpskog naroda, koji su i dalje građani drugog reda i ne mogu dobiti crnogorsko državljanstvo“.

Riječ je o strategijskom političkom zahtjevu za ostvarivanje projekta ,,srpskog sveta“ u Crnoj Gori, ali i vrlo konkretnim potezima koji će to i omogućiti i na kraju dovesti i do formalnog zaokruživanja ove ideje.

Izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu ispostavile su se kao najefikasniji mehanizam da se omogući crnogorsko državljanstvo mnogim srpskim državljankama i državljanima bez ikakvih ograničenja, što je do sada bilo onemogućeno zbog restriktivnosti osnovnog propisa.

Izmjenama zakona bi se uticalo i na promjenu demografske strukture u Crnoj Gori, čime bi se stvorili uslovi i za buduću političku dominaciju prosrpskih strranaka u našoj zemlji.

Protivljenje ministra Milovića, ali i još nekih ljudi iz PES-a, tom političkom naumu, ispostavilo se kao ozbiljna prepreka.

POZADINA SMJENE MILOVIĆA

U skladu sa članom 40 Poslovnika Vlade Crne Gore, uz prijedlog zakona ili propisa, predlagač je dužan da dostavi, između ostalog, i ,,mišljenje Ministarstva pravde za prijedlog zakonskog akta“.

Dakle: pozitivno mišljenje Ministarstva pravde je prvi, neophodni, korak ka sprovođenju u djelo ideje o izmjeni zakonskih odredaba o državljanstvu. Zato je smjena ,,neposlušnog i nepredvidivog“ Andreja Milovića ,,najefikasnije rješenje“ koje će zadovoljiti političke motive Mandića i Kneževića, ali i lojalnost ćutljivih Demokrata Alekse Bečića.

Iako je krajem prošle sedmice, čak i u poneđeljak, kada je Milović zakazao vanrednu konferenciju za medije u hotelu ,,Cue“ u Podgorici, bilo govora o ,,mirovnom paktu“ – odnosno da Spajić odustane od udovoljavanja želja liderima bivšeg Demokratskog fronta za smjenu Milovića - premijer je iznenada odustao od te ideje. 

Da li je Spajiću stiglo neko upozorenje u poneđeljak ujutro, nije poznato, a o tome ne žele da govore za Pobjedu ni premijer, ali ni ministar Milović.

No, prema informacijama našeg lista, Spajiću je, preko posrednika, zaprijećeno da će se konačno otkriti brojni detalji o aktivnostima famoznog južnokorejskog ,,kripto-maga“ Hiunga Do Kvona. Ne samo u Crnoj Gori - đe je registrovano, po saznanjima Pobjede, nekoliko čudnih transakcija za vrijeme Do Kvonovog boravka u pritvoru u Spužu – već i neke trgovine dok se Južnokorejac nalazio u Beogradu.

Da li je ,,strah od razotkrivanja“ bio dodatni motiv Milojku Spajiću da prihvati smjenu Milovića ili su prevladale lične nesuglasice između premijera i ministra, sada je manje bitno: udaljenjem Milovića iz Vlade, Spajić će ostati potpuno zavisan od ministara koje kontrolišu lideri Demokrata Aleksa Bečić i Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Na taj način bi se posredno obezbijedila parlamentarna većina, ne samo za smjenu Milovića i izbor novog ministra pravde, već i za naredne poteze, prije svega za usvajanje izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu. 

PRVE ZAMJENE 

I ne treba da čude informacije, koje je Pobjeda juče objavila, da kao najozbiljniji Milovićevi ,,nasljednici“ na poziciji ministra pravde figuriraju poslanik Pokreta ,,Evropa sad“ Darko Dragović i potpredsjednik Vlade iz Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

Oba su po ukusu Mandića i Kneževića koji kontrolišu dešavanja unutar parlamentarne većine koja daje podršku Spajićevom kabinetu. Danilovgrađanin Dragović je odavno poznat kao zastupnik jake srpske struje unutar PES-a, čak je politički mnogo bliskiji bivšim pripadnicima Pokreta ,,Evropa sad“. Samo je zbog ličnog interesa ostao uz Spajića i sada bi mu ta strategija ,,korisne lojalnosti“ mogla obezbijediti ministarsko mjesto.

Osim ukoliko se Spajić, pritisnut sve većim zahtjevima Nove srpske demokratije, ali i Bečićevih Demoktrata ne odluči da – suprotno šemi izvršne vlasti po koalicionom sporazumu – ipak ustupi Ministarstvo pravde Momu Koprivici.

Kakav god bude izbor, već sada je izvjesno da Milojko Spajić, lider Pokreta ,,Evropa sad“ i predsjednik Vlade Crne Gore nije u prilici - ili ne smije – samostalno da donosi odluke kao čelnik najjače stranke unutar parlamentarne većine.

– Nakon smjene Milovića, prvi važniji korak Spajićeve Vlade mogao bi biti pokretanje procedure izmjena crnogorskog zakona o državljanstvu – kaže izvor Pobjede iz vrha PES-a.

Objašnjava da će se propagandno taj potez obrazlagati jednakošću pred zakonom Srba koji žive u Crnoj Gori.

– Kao da taj zakon ne važi za sve, a ne samo za ,,diskriminaciju Srba u Crnoj Gori“ – ističe izvor našeg lista. 

NOVA POLITIČKA REALNOST 

Dijalog o mijenjanju Zakona o crnogorskom državljanstvu - donijetom 2008. godine, koji je restriktivan po pitanju dvojnog državljanstva – dugo su, i bezuspješno, tražili lideri Demokratskog fronta i prije avgustovskih promjena vlasti 2020.

Međutim, nakon avgusta 2020. godine, kada su postali ključni igrači parlamentarne većine, zahtjevi su postali učestaliji. 

Prošle godine je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obnovio priču. A drugi lider bivšeg DF-a, Milan Knežević kazao je lani, u decembru, da će sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o dvojnom državljanstvu, dodajući da njegova partija ostaje ,,posvećena ideji kuće svih nas, da se pomire pravoslavni Srbi i Crnogorci, da se pomirimo zbog budućnosti naše djece“.

Tada su mnogi analitičari govorili da su zamisli Mandića i Kneževića neizvodljive u praksi i da neće biti izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu.

No, danas djeluje kao realna priča: ono što su najavljivali posljednje četiri godine, Mandić i Knežević će svakako pokušati nakon smjene Milovića i rekonstrukcije Vlade Milojka Spajića.

Uz podršku Vučićevog Beograda i srpske BIA, rastu im šanse da izmijene ključni zakon koji onemogućava izborni inžinjering i majorizaciju iz Srbije.

Jer, BIA, prema našim nezvaničnim informacijama, mnogo toga zna o crnogorskom premijeru i njegovim vezama sa Do Kvonom, kojeg su već jednom pokušali da iskoriste za diskreditaciju Spajića.

U jeku predizborne kampanje prošle godine, Do Kvon koji se od Interpolovih potjernica krio u Beogradu, tajno je sproveden do Crne Gore, a onda uhapšen na podgoričkom aerodromu 23. marta. Ubrzo potom, tadašnji premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović krenuo je u kampanju diskreditacije Milojka Spajića, tada nosioca liste Pokreta „Evropa sad“, optužujući ga za bliske poslovne veze sa bjeguncem sa Interpolove potjernice.

Čak je organizovao i sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, 7. juna, četiri dana pred izbore, 11. juna, sa koje je saopšteno da su se Do Kvon i Spajić sastajali u Beogradu, te da su u laptopu maga kriptovaluta pronađeni dokazi o finansiranju kampanje PES-a…

Abazovićeva kampanja je propala, Spajićev PES je napravio odličan izborni rezultat i on je predložen za mandatara. Ali, Abazović nije odustajao i čak je sa službama bezbjednosti pripremao plan za njegovo hapšenje, no i on je propao…

Restriktivni uslovi zadobijanje državljanstva 

Tačno dvije godine nakon što je na referendumu obnovila nezavisnost, Crna Gora je 2008. godine donijela Zakon o crnogorskom državljanstvu.

Poslanici tadašnje opozicije, uglavnom iz redova Demokratskog fronta, ocijenili su zakon ,,rigidnim i diskriminatorskim“, posebno prema Srbima kojima je onemogućavao da, uz crnogorsko, imaju i srpsko državljanstvo.

Državljani zemalja bivše SFRJ mogli su da zadrže crnogorsko državljanstvo ukoliko su ga stekli prije proglašenja nezavisnosti juna 2006. Međutim, oni koji su neko drugo državljanstvo stekli poslije juna 2006, po slovu zakona, crnogorsko gube po automatizmu.

Vuković: Uradićemo sve da ne dođe do izmjene Zakona o državljanstvu 

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković poručio je juče da će ova stranka učiniti sve da do izmjene Zakona o državljanstvu ne dođe.

– Uradićemo sve! Iskustva iz regiona su pokazala kao i nedavno održani beogradski izbori da ta praksa, koja već postoji, je potpuno nelegalna, njome se ruši demokratski poredak nekoliko zemalja u regionu. I to je postao problem za cijeli region. Naši međunarodni partneri danas se bave tim pitanjem izbornog inženjeringa, pitanjem tzv. izbornih turista koji u istom danu, de facto, mogu da glasaju u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori – kazao je on za Radio Antena M.

Upozorio je da ukoliko se dozvoli izmjena ovog zakona građani Crne Gore će se najmanje pitati u svojoj državi.

– Ideja je da će neko obezbijediti par stotina hiljada ljudi da im se da pravo glasa u Crnoj Gori! Onda mi koji živimo u Crnoj Gori možemo da ugasimo svijetlo. Imamo ne političku, nego građansku i patriotsku dužnost da učinimo sve da se to ne dogodi – poručio je Vuković.

Joković: SNP će glasati za smjenu

Ministar u Vladi Milojka Spajića, lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković najavio je juče da će poslanici njegove stranke glasati za smjenu ministra pravde Andreja Milovića.

– Mi ćemo poštovati koalicioni dogovor, a to je da će SNP podržati ono što PES odluči i nećemo remetiti dogovor. Nije naš stav odnos prema gospodinu Miloviću, ili što je uradio dobro ili loše - to je odluka premijera koji je kapiten 44. Vlade i, naravno, ta odluka kad dođe u parlament, siguran sam da će SNP podržati premijerov prijedlog – naglasio je Joković.

Portal Analitika