Kultura

Povodom obilježavanja 4. juna, praznika Svetog kneza Vladimira Dukljanskog

Izložba „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog“ otvorena u Elbasanu

Izložba „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog“ otvorena je u manastiru Svetog Vladimira u Elbasanu, u organizaciji Matice crnogorske i Zajednice Crnogoraca u Albaniji.

Izložba „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog“ otvorena u Elbasanu Foto: Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

Postavka je realizovana povodom obilježavanja 4. juna, praznika Svetog kneza Vladimira Dukljanskog, a obuhvata portrete, ikone i fresaka prvog crnogorskog svetitelja sakupljene u Crnoj Gori, Albaniji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i na Svetoj Gori. 

Izložba je postavljena u dvorištu Manastira u kojem se čuvaju mošti sveca uz blagoslov mitropolita Elbasana, Shpata i Librazda Andona Merdanija. 

Posebnu zahvalnost Matica crnogorska iskazala je predsjedniku Republike Albanije Iliru Meti, koji je prvi put prisustvovao ovoj svečanosti. Delegaciju Matice crnogorske predvodili su predsjednik Dragan Radulović i generalni sekretar Ivan Ivanović. Prilikom susreta sa predsjednikom Albanije, predsjednik Matice crnogorske je gospodinu Iliru Meti predao prigodne publikacije o Svetom Vladimiru Dukljanskom. 

Inicijativu za predstavljanje izložbe dao je predsjednik Zajednice Crnogoraca u Albaniji Marinko Ćulafić koji je sa Maticom crnogorskom i prije dvije godine u istom manastiru organizovao tribinu o Svetom Vladimiru Dukljanskom. 

U delegaciji Matice crnogorske su bili i Ivan Jovović, član UO Matice crnogorske i jedan od autora kataloga izložbe; Blagoje Zlatičanin, povjerenik Matice crnogorske za Albaniju i Miroljub Orlandić, povjerenik Matice crnogorske za Sjevernu Makedoniju koji je prikupio najveći dio građe za ovu izložbu. Za ovu priliku Matica crnogorska je pripremila prigodan katalog na crnogorskom i albanskom jeziku koji je dijeljen brojnim poštovaocima kulta Svetog Vladimira, koji se tradicionalno, svakog 4. juna okupljaju kod manastira u Elbasanu.

Portal Analitika