Svijet

Izabran privremeni predsjednik Irana

Mohamad Mokber će biti na toj poziciji najviše 50 dana kako bi pripremio predsjedničke izbore

Izabran privremeni predsjednik Irana Foto: EPA
ReutersIzvor

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei odobrio je Mohamada Mokbera za privremenog predsjednika i proglasio petodnevnu žalost u Iranu nakon što je juče poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, javlja Rojters.

Mokber će biti na poziciji predsjednika najviše 50 dana kako bi pripremio predsjedničke izbore. 

Iranski mediji potvrdili: Predsjednik Raisi je mrtav
5
Iranski mediji potvrdili: Predsjednik Raisi je mrtav
20.05.2024 07:00

 Vladin kabinet imenovao je zamjenika ministra spoljnih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova nakon pogibije Hoseina Amirabdolahijana u helikopterskoj nesreći.

“Objavljujem petodnevnu javnu žalost i izražavam saučešće dragom narodu Irana”, rekao je Hamnei u izjavi koju je prenijela zvanična novinska agencija IRNA.

“Mokber će upravljati izvršnom vlašću i dužan je da se dogovori sa šefovima zakonodavne i sudske vlasti da u roku od najviše 50 dana izaberu novog predsjednika”, rekao je vrhovni vođa Irana.

Prema članu iranskog ustava, savjet koji se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i šefa pravosuđa mora da pripremi izbore za novog predsjednika.

Mokber, kao i Raisi, se smatra bliskim Hamneiju, koji ima posljednju riječ u svim važnijim državnim pitanjima. Mokber je postao prvi potpredsjednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsjednika.

Evropska unija je 2010. godine uključila Mokhbera na listu pojedinaca koje je sankcionisala zbog navodne umiješanosti u „aktivnosti sa nuklearnim ili balističkim projektilima“. Uklonjen je sa liste dvije godine kasnije.

Mokhber je ranije bio šef Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim vođom.Portal Analitika