Rukomet

OI će biti prvo veliko takmičenje koje će 'lavice' propustiti nakon 2009. godine

Iza naše reprezentacije je nevjerovatan niz: Kontinuitet je prekinut, ali ovi podaci su impresivni

Nakon juče završenog kvalifikacionog turnira u Ulmu, rukometašice Crne Gore nijesu uspjele da se plasiraju na Olimpijske igre. I tako je okončan veliki niz naše selekcije, kakvim se ne mogu pohvaliti ni pojedine reprezentacije iz top klase.

Iza naše reprezentacije je nevjerovatan niz: Kontinuitet je prekinut, ali ovi podaci su impresivni Foto: RSCG
Portal AnalitikaIzvor

Jer, Crna Gora nije propustila nijedno od 17 velikih takmičenja od 2010. godine, pri čemu je na završnicama odigrala čak 103 utakmice, osvojivši pritom evropsko zlato i bronzu, te olimpijsko srebro.

Uz to, u 11 navrata, naša reprezentacija je ta takmičenja završavala među TOP 8 reprezentacija - dva puta na Olimpijskim igrama, četiri puta na Svjetskom prvenstvu i pet puta na EHF Euru.

Ljubitelji rukometa sjetiće se možda tri uzastopna bezuspješna pokušaja da se plasiramo na velika takmičenja od 2007. do 2019. godine. No, tada je Crna Gora tek počinjala, bila je daleko od povlašćenih šešira prilikom žrijeba, pa smo u dva plej-ofa i u jednoj kvalifikacionoj grupi nailazili na, u to doba iskusnije i jače od nas - Švedsku, Hrvatsku i Češku.

Istorijski, prvi plasman na veliko takmičenje izboren je 2010. godine. Crna Gora je u kvalifikacijama za EHF Euro bez poraza osvojila prvo mjesto u grupi sa Rusijom, Poljskom i Slovačkom i plasirala se na završnicu.

Od tada, 'lavice' nijesu propuštale niti jednu završnicu - igrale su sedam puta uzastopno na Euru, još sedam zaredom na Svjetskom prvenstvu i tri puta uzastopno na Olimpijskim igrama.

Dakle, od 2010. do danas, rukometašice Crne Gore nastupale su na 17 završnica u nizu. 

I tome je, jučerašnjom eliminacijom u Ulmu, došao kraj.

Ipak, novi nastup je već izboren - krajem godine čeka nas EHF Euro, a znajući kakva će ekipa nastupiti na njemu, ali i kakva je budućnost našeg ženskog rukometa, sigurno je kako će to biti početak novog velikog kontinuiteta.

Portal Analitika