Društvo

Zbog kontinuiranoga javnog djelovanja koje se kosi s principima organizacije

Iz Crnogorskog PEN-a isključeni Glušica, Bečanović i Brković

Na osnovu detaljno obrazložene i argumentovane inicijative Skupština Crnogorskoga PEN centra je zbog kršenja Povelje PEN-a i Statuta Crnogorskoga PEN centra iz članstva isključila Rajku Glušicu, Tatjanu Bečanović i Balšu Brkovića

Sa skupštine PEN centra na Cetinju Foto: Crnogorski PEN Centar
Sa skupštine PEN centra na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Na Cetinju je održana redovna godišnja skupština Crnogorskoga PEN centra. Na Skupštini je obnovljen mandat aktuelnoj Upravi PEN-a, rekapitulirani su rezultati u 2022. godini, a u članstvo PEN-a primljeni su i novi članovi.

Skupština Crnogorskoga PEN centra donijela je odluku da i u naredne dvije godine funkciju generalnoga sekretara nastavi obavljati doc. dr Milan Marković, a za potpredśednike su izabrani Sreten Vujović, Dragana Tripković i prof. dr Boban Batrićević. Potvrđen je mandat i organima ustanove – Upravnome odboru, Nadzornome odboru i Sudu časti.

Sumirajući rezultate djelovanja tokom 2022. godine na Skupštini je istaknuto da je ta ustanova nastavila aktivnosti usmjerene na očuvanje prava na slobodu govora i zaštite integriteta pisaca, publicista i intelektualaca. Pored redovnih aktivnosti na unutrašnjem planu, tokom 2022. godine ostvareni su značajni uspjesi i na planu međunarodnoga pozicioniranja ustanove.

Kao reakcija na urušavanje temelja društva koje je intenzivirano u protekle dvije godine, Crnogorski PEN centar je u periodu između dvije skupštine objavio preko 60 javnih saopštenja i apela, istaknuto je u Izvještaju o radu koji je razmatran. 

Na Skupštini je bilo riječi i o učešću potpredśednika Crnogorskoga PEN centra Bobana Batrićevića na 88. kongresu Međunarodnoga PEN centra u Upsali. Po okončanju Kongresa Međunarodni PEN centar i Crnogorski PEN centar izdali su zajedničko saopštenje u kojem je iskazana zabrinutost zbog targetiranja crnogorskih pisaca i intelektualaca od nosilaca izvršne vlasti u Crnoj Gori. Detaljan izvještaj o ugrožavanju slobode izražavanja, jačanju autokratskih tendencija, revitalizaciji velikodržavnih projekata, snažnim malignim spoljnim uticajima i pritiscima na kritičare vlasti u Crnoj Gori objavljen je i u Biltenu„Pisci za mir“ Međunarodnoga PEN centra.

Na Skupštini je ukazano i na važnost tekućih aktivnosti PEN-a – poput promocija, tribina i skupova te izdavačke djelatnosti – koje se odvijaju u izuzetno nepovoljnim finansijskim okolnostima, budući da se ustanova finansira isključivo od članarina i donacija.

Na Skupštini je razmatrano i pitanje prijema novih članova. Za nove članove Crnogorskoga PEN centra izabrani su Miodrag Mijo Adžić, Čedomir Lješević, Jovan Nikolaidis, prof. dr Srđa Pavlović, mr Dragana Kršenković-Brković, mr Novak Adžić, mr Janko Ljumović, mr Ana Pejović, Faiz Softić, mr Svetlana Čabarkapa i Ivana Vojvodić.

Skupština je raspravljala i o prijedlogu da se nekoliko članova zbog kontinuiranoga javnog djelovanja koje se kosi s principima djelovanja PEN centra isključi iz članstva. Na osnovu detaljno obrazložene i argumentovane inicijative Skupština Crnogorskoga PEN centra je zbog kršenja Povelje PEN-a i Statuta Crnogorskoga PEN centra iz članstva isključila Rajku Glušicu, Tatjanu Bečanović i Balšu Brkovića. 

Prisutni delegati na Skupštini Crnogorskoga PEN-a odali su počast članovima koji su preminuli između dvije śednice – Dušanu Đurišiću, Branku Banjeviću i Ljubomiru Đurkoviću.

Portal Analitika