Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 649.

Iz časa u čas: Putin: Zamrznuti odnosi Rusije i Njemačke nikome ne koriste

Iz časa u čas: Putin: Zamrznuti odnosi Rusije i Njemačke nikome ne koriste Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
23:00
Putin: Zamrznuti odnosi Rusije i Njemačke nikome ne koriste

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su odnosi između Moskve i Berlina narušeni zbog eksplozija u septembru prošle godine na gasovodu Sjeverni tok, kojim je preko Baltičkog mora ruski gas stizao u Njemačku.

Zamrznuti odnosi Njemačke sa Rusijom, što nije naša inicijativa, beskorisni su za obje strane, a posebno za Berlin, rekao je Putin prilikom prijema akreditiva više od 20 novih ambasadora, uključujući predstavnike Njemačke i Velike Britanije.

Energija je uvijek bila atraktivno područje za bilateralnu saradnju. Ta saradnja je bukvalno narušena sabotažom na gasovodu Sjeverni tok, izjavio je Putin.

20:00
Radev stavio veto na slanje oklopnih vozila Ukrajini

Predsjednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na odluku o isporuci bugarskih oklopnih vozila Ukrajini. 

U razlozima za veto navedeno je da narodni poslanici nijesu bili dovoljno upoznati sa konkretnim parametrima donacije, što im onemogućava objektivnu procjenu da li obezbjeđena oprema više nije neophodna Bugarskoj, navodi se u saopštenju na sajtu predsjednika Bugarske.

Navedeno je da nijesu uzeti u obzir ni borbeni zadaci koji su dodijeljeni MUP-u, ni potrebe Glavnih uprava "Granična policija" i "Protivpožarna bezbjednost i bezbjednost stanovništva".

15:30
Pismo iz Bijele kuće: Ponestaje nam novca za Ukrajinu

Bijela kuća izdala je otvoreno upozorenje da će SAD do kraja godine ostati bez sredstava za pomoć Ukrajini. Istakli su da bi neuspjeh Kongresa da odobri novu podršku ozbiljno ugrozio želje Kijeva. Upozorenje Shalande Young, rukovoditeljke Kancelarije za upravu i proračun Bijele kuće, u pismu čelnicima Kongresa, predstavlja dosad najkonkretniju procjenu opadajuće financijske i vojne podrške Vašingtona Ukrajini.

"Bez akcije Kongresa do kraja godine ponestaće resursa za nabavku više oružja i opreme za Ukrajinu te za opremu iz američkih vojnih zaliha... Ostali smo bez novca - i skoro bez vremena", napisala je Young političkim čelnicima obje stranake, prenosi Financial Times.

13:00
Ruski general poginuo u Ukrajini

Ruski general, visokorangirani pripadnik Sjeverne flote, poginuo je u zoni borbenih dejstava u Ukrajini, saopštio je danas guverner ruske oblasti Voronjež, gdje je general bio na službi.

Brigadni general Vladimir Zavadski, zamjenik komandanta 14. armijskog korpusa Sjeverne flote, poginuo je na borbenom mjestu u zoni specijalnih operacija u Ukrajini, rekao je guverner Aleksandar Gusev u poruci na Telegramu, ne navodeći detalje o okolnostima njegove pogibije.

„Uvjeren sam da će ime Vladimira Zavadskog, hrabrog oficira, pravog generala i dostojnog čovjeka, zauvijek ostati u analima slave naše otadžbine“, dodao je Gusev hvaleći „lojalnost“ generala.

12:18
U ruskim napadima ubijeno je troje, a povrijeđeno 11 u Donjeckoj i Hersonskoj oblasti

Rusija je izvela napade na 11 ukrajinskih oblasti tokom prošlog dana, ubivši najmanje tri osobe i ranivši najmanje 11, izvijestili su regionalni dužnosnici 4. decembra.

12:16
Ukrajina objavila novu procjenu ruskih gubitaka

Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih gubitaka. 

07:00
Rusija lansirala napad dronovima sa okupiranog Krima

Ruske snage lansirale su 23 drona Šahed u Ukrajinu sa okupiranog Krima u ranim satima 4. decembra, javile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

„Neprijatelj je napao sa 23 udarne bespilotne letilice Šahed sa rta Čauda na okupiranom Krimu i vođenom raketom iz vazdušnog prostora okupirane Hersonske oblasti“, navodi se u objavi.

Osim dronova Šahed, ruske snage su lansirale i navođenu raketu iz okupiranog Hersona.

06:00
Rusija granatirala četiri zajednice u Sumskoj oblasti

Ruske snage napale su 3. decembra četiri naselja u Sumskoj oblasti, javila je lokalna vojna uprava na Telegramu.

Rusa vojska gađala je naselja Hotin, Putvil, Krasnopolje i Nova Sloboda minobacačkim granatiranjem.

Nije bilo prijavljenih žrtava niti štete na civilnoj infrastrukturi.

Portal Analitika