Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 784.

Iz časa u čas: Analiza BBC-ja: Više od 50.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini

Iz časa u čas: Analiza BBC-ja: Više od 50.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
22:54
U ruskom raketnom napadu na Černigov poginulo najmanje 13 ljudi

U današnjem ruskom raketnom napadu na grad Černigov na sjeveru Ukrajine poginulo je najmanje 13 stanovnika, a oštećene su zgrade i opštinska infrastruktura, saopštili su lokalni zvaničnici, prenosi agencija Rojters.

Gradonačelnik Oleksandr Lomako rekao da je u eksploziji tri ruske rakete danas pogodile osmi sprat stambene zgradu u centru Černigova.

15:00
Analiza BBC-ja: Više od 50.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini

Analiza BBC-ja pokazala je da je broj ruskih vojnika poginulih u Ukrajini premašio 50.000. U drugoj godini rata bilo je oko 25 odsto više nastradalih nego u prvoj godini.

BBC na ruskom, nezavisna medijska grupa Medijazona i volonteri broje smrtne slučajeve od februara 2022, prateći nova groblja, informacije iz zvaničnih izveštaja, pisanja medija i informacije sa društvenih mreža.

Prema nalazima, u drugoj godini sukoba je ubijeno više od 27.300 ruskih vojnika, što pokazuje da je osvajanje teritorija imalo veliku cijenu u ljudskim životima. Rusija je odbila to da komentariše.

12:15
Gradonačelnik: Harkov u opasnosti da postane „drugi Alep“

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov vjeruje da je njegov grad u opasnosti da postane „drugi Alep“ ako ostane bez pomoći da dobije sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u članku koji je Gardijan objavio danas.

Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkov, koji je 2021. imao 1,4 miliona stanovnika, uz upotrebu projektila, kliznih bombi i dronova, uništavajući energetsku infrastrukturu i ubijajući civile.
Terehov je rekao da su SAD Kongres treba da usvoji odloženi paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara kako bi se obezbedile nove zalihe protivvazdušne odbrane i „da bi se sprečilo da Harkov postane drugi Alepo“, misleći na grad u Siriji koji je razoren borbama tokom građanskog rata u Siriji.

09:44
Černigov: U jutrošnjem napadu okupatora najmanje je pet mrtvih, ali brojke mogu rasti

U jutrošnjem napadu ruskih okupatora na Černigov, o kojem smo ranije izvijestili, ubijeno je najmanje pet osoba, a petoro je i ranjeno.

Riječ je o preliminarnim informacijama i brojke mogu dodatno rasti, prenose ukrajinski mediji.

08:50
Rusi napali Černigov, odjekuju eksplozije, ima žrtava

Ruski okupatori jutros su napali Černigov, pri čemu ima stradalih, saopštile su tamošnje vlasti.

U Černigovu su se čule snažne eksplozije, a za sada nema više informacija.

06:35
Jake eksplozije na Krimu, veliki požar kod vojnog aerodroma

Jake eksplozije prošle večeri čule su se na okupiranom Krimu, pored vojnog aerodroma, saopštili su ukrajinski mediji.

Oni navode kako je kod tog aerodroma došlo do velikog požara.

00:08
Vološin: Padne li Časiv Jar, okupatori će imati otvoren put ka našim preostalim uporištima u Donjeckoj oblasti

Ako ruski okupatori osvoje Časiv Jar, to će im omogućiti da izvedu ofanzive i ka drugim gradovima u Donjeckoj oblasti, poručio je portparol ukrajinske vojne formacije Khortytsia Nazar Vološin.

Podsjetimo, komandant pomenute formacije je Aleksandar Sirski, a Vološin ističe kako bi u slučaju pada Časiv Jara bili ugroženi Kostijantinivka, Družkivka, Kramatorsk i Slovijansk.

"Ti gradovi su posljednja uporišta u Donjeckoj oblasti koja su pod kontrolom Ukrajine", kazao je on.

Portal Analitika