Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 845.

Iz časa u čas: Ukrajinci Zelenskog i dalje smatraju legitimnim predsjednikom

Iz časa u čas: Ukrajinci Zelenskog i dalje smatraju legitimnim predsjednikom Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
23:30
Ukrajinci Zelenskog i dalje smatraju legitimnim predsjednikom

Velika većina Ukrajinaca i dalje smatra Volodimira Zelenskog svojim legitimnim predsjednikom uprkos tome što je produžio svoj mandat bez održavanja izbora otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022.

Prema anketi koju je u ponedjeljak objavio Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu, 70 posto od 2011 ispitanika vjeruje da Zelenski treba ostati na vlasti dok rat ne završi. Samo 22 posto ih je bilo protiv. 

Rezultati su u suprotnosti s tvrdnjom Moskve da je mandat Zelenskog odavno istekao i da on više nije legitimni čelnik zemlje.

Mandat Zelenskog službeno je trebao završiti 20. maja 2024. godine. Međutim, gotovo jedna petina ukrajinske teritorije je okupirana, zbog čega je održavanje izbora nemoguće. Vanredno ratno stanje, uvedeno nakon invazije, sprječava održavanje novih izbora.

20:30
SAD zabrinute zbog produbljivanja odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje

SAD su saopštile danas da su "zabrinute" zbog "produbljivanja odnosa" između Rusije i Sjeverne Koreje u trenutku kada se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema da ide u posjetu svom sjevernokorejskom kolegi da potpiše, važne dokumente, kako kažu u Rusiji.

„Ono što nas zabrinjava je produbljivanje odnosa između te dve zemlje, ne samo zbog uticaja koji će to imati na ukrajinski narod, zato što znamo da se sjevernokorejske balističke rakete stalno koriste za udare na ukrajinske ciljeve, već takođe zato što bi mogao da postoji određen reciprocitet koji bi mogao da utič na bezbjednost na Korejskom poluostrvu“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džon Kirbi.

Ruski predsjednik sutra stiže u posjetu Sjevernoj Koreji, saopštile su te dvije zemlje

Sjeverna Koreja i Rusija potpisaće važna dokumenta povodom posjete Vladimira Putina Sjevernoj Koreji, saopštio je danas Kremlj navodeći mogućnost poptisivanja sporazuma o „strateškom partnerstvu“.

17:00
Putin postavio rođaku na visoku poziciju u Ministarstvu odbrane

Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je danas četvoro zamjenika ministra odbrane i na jednu od tih funkcja postavio svoju rođaku Anu Civilevu.

Smijenjeni su Nikolaj Pankov, Ruslan Calikov, Tatjana Ševcova i Pavel Popov, saopštio je Kremlj, javlja Rojters.

Ana Civileva će biti zadužena za poboljšanje društvenog i stambenog statusa pripadnika vojske, a njen muž Sergej Civilev je ministar energetike Rusije.

Prethodno je Ana Civileva bila imenovana za direktora državnog fonda za pružanje podrške učesnicima rata u Ukrajini.

Bivši zamjenik ministra odbrane Timur Ivanov uhapšen je u aprilu i optužen za primanje mita. Poslije toga su lišena slobode i optužena za krupciju još četvorica istaknutih članova Ministarstva odbrane i Generalštaba.

13:40
Sirski: Rusija pojačava napade da bi iscrpjela vojnike prije dolaska aviona F-16

Ukrajinska vojska saopštila je da Rusija pojačava svoje napade na istočnom frontu da bi “maksimalno iscrpjela ukrajinske vojnike” prije dolaska zapadne vojne pomoći, posebno borbenih aviona F-16.

Ruske snage su posljednjih mjeseci osvojile oblasti u pograničnim regionima Donjecka i Harkova, zahvaljujući nedostatku ljudi i municije u Ukrajini.

"Komanda ruske vojske trenutno čini sve što je moguće da poveća i proširi intenzitet neprijateljstava kako bi se maksimalno iscrpjeli naši vojnici", napisao je na Telegramu komandant ukrajinske vojske Oleksandar Sirski.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski neprekidno zahtijeva da se Ukrajini isporuče sistemi PVO, a u maju je rekao da je Ukrajini potrebno 120 do 130 borbenih aviona F-16 ili nekih drugih aviona.

08:45
Generalštab: Rusija izgubila 527.390 vojnika u Ukrajini od starta invazije

Rusija je izgubila 527.390 vojnika u Ukrajini od početka svoje potpune invazije 24. februara 2022. godine, izvijestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 17. juna.
Ovaj broj uključuje 1.080 žrtava koje su ruske snage pretrpjele samo tokom proteklog dana.

06:00
Više od 2.750 ukrajinskih zatvorenika se pridružilo vojsci

Otkako je novi ukrajinski zakon o vojnoj obavezi stupio na snagu, više od 2.750 zatvorenika je pušteno iz pritvora kako bi se pridružili ukrajinskoj vojsci, objavio je Vašington post 16. juna.

Ukrajinski parlament usvojio je 8. maja zakon kojim se osuđenima po određenim optužbama dozvoljava služenje u Oružanim snagama, čime se otvara put za dobrovoljnu mobilizaciju zatvorenika. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon 17. maja.

Portal Analitika