Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 812.

Iz časa u čas: Rusija tvrdi: Odbijen masovni raketni napad na Krim

Iz časa u čas: Rusija tvrdi: Odbijen masovni raketni napad na Krim Foto: Agencije
Portal AnalitikaIzvor
12:45
Rusija tvrdi: Odbijen masovni raketni napad na Krim

Ruske vlasti na okupiranom Krimu saopštile su da je odbijen "masovni" ukrajinski raketni napad na grad Sevastopolj.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, guverner okupiranog ukrajinskog poluostrva kog je postavila Rusija Mihail Razvožajev, rekao je da je nekoliko projektila oboreno iznad mora i u oblasti aerodroma Belbek.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je njegova protivvazdušna odbrana oborila 10 raketa dugog dometa iznad Krima.

Ruske tvrdnje nijesu mogle biti nezavisno provjerene.

Moskva je posljednjih nedjelja optuživala Ukrajinu, bez pružanja dokaza, da je počela da koristi raketne sisteme ATACMS (Army Tactical Missile System) koje su im dostavile Sjedinjene

11:30
Rusi zauzimaju položaje na ulicama Vovčanska, gradske vlasti pozivaju na evakuaciju

U Vovčansku se vode borbe dok ruske trupe zauzimaju položaje na ulicama grada, rekao je načelnik policije ovog grada Oleksij Harkovski na društvenim mrežama ujutro 15. maja.

Rusija je 10. maja pokrenula nove ofanzivne akcije na severu Harkovske oblasti prema Lipcima i Vovčansku, gradu koji se nalazi manje od 5 kilometara od ruske granice i oko 50 kilometara od grada Harkova.

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov izvijestio je 14. maja da se „aktivne vatrene borbe vode na sjevernoj periferiji grada“.

Harkovski je rekao da policija i dalje vrši evakuaciju civilnog stanovništva koje je ostalo u Vovčansku, ali da je situacija "izuzetno teška".

"Ljudi, molim vas, evakuišite se", rekao je Harkovski. "Pomažemo svima", dodao je.

Sinjehubov je 13. maja rekao da se smatra da je oko 200 do 300 ljudi ostalo u Vovčansku, koji je imao skoro 17.000 stanovnika prije nego što je invazija u punom obimu počela 2022. godine.

Skoro 8.000 civila je do sada evakuisano iz Harkovske oblasti, uključujući 2.202 stanovnika okruga Čuhujev, koji obuhvata Vovčansk.

Grad je oslobođen u septembru 2022. tokom uspješne ukrajinske kontraofanzive u oblasti Harkov.

Tamaz Gambarašvili, načelnik Gradske vojne uprave Vovčansk, rekao je 13. maja da je izgradnja utvrđenja oko grada nakon njegovog oslobođenja bila "teška" zbog stalnog ruskog granatiranja.

10:00
Procjene ruskih borbenih gubitaka

Procjene ruskih borbenih gubitaka od 15. maja, prema Oružanim snagama Ukrajine.

09:00
Napad bespilotnim letilicama na skladište nafte u Rusiji

Dvije bespilotne letilice udarile su u rafineriju nafte u ruskoj oblasti Rostov ujutro 15. maja, izazvavši eksplozije u postrojenju, tvrdi guverner Vasilij Golubev.

Ukrajinske snage pokrenule su seriju udara bespilotnih letilica s ciljem nanošenja štete ruskoj naftnoj industriji ovog proljeća. Zvaničnici Kijeva kažu da se ovi napadi izvode kako bi se potkopali ruske vojne operacije i uzvratili na udare Moskve na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Golubev je rekao da su dva drona udarila u rafineriju u Proletarskom okrugu Rostovske oblasti, izazvavši dvije eksplozije na licu mjesta.

Napad nije izazvao požar na objektu i nije bilo žrtava, rekao je Golubev.

Rostovska oblast graniči sa Ukrajinom na jugoistoku. Prethodni napad na regionalnu rafineriju nafte Novoshakhtinsk u martu doveo je do toga da je postrojenje djelimično obustavilo rad.

Udari na ruske energetske ciljeve izazvali su kritike američkih zvaničnika, koji su jasno stavili do znanja da Vašington ne podržava napade Ukrajine na rafinerije nafte, navodeći strah da bi to moglo ugroziti globalno energetsko tržište.

Kao odgovor, predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da Kijev ima pravo da koristi vlastito oružje za napad duboko unutar Rusije.

06:30
Ukrajinski raketni napad izazvao eksplozije i požare u Sevastopolju

Raketni napad na okupirani Krim u noći 15. maja izazvao je eksplozije i požare u gradu Sevastopolju, navode okupacione vlasti i ruski mediji.

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane "odbile su masovni napad" na Sevastopolj tokom noći 15. maja, izjavio je preko Telegrama šef okupacione uprave Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Olupine presretnute rakete pogodile su privatne firme, rekao je Razvožajev. Nema prijavljenih žrtava.

U gradu su se čule eksplozije, a požari i dalje bukti u blizini vojnog aerodroma Belbek, rekli su lokalni stanovnici za ruski Telegram novinski kanal Astra.

Vlasti su navodno zatvorile saobraćaj na Krimskom mostu zbog raketnog napada.

Ukrajinske snage su prethodno 31. januara napale aerodrom Belbek krstarećim raketama dugog dometa Scalp/Storm Shadow, oštetivši najmanje tri ruska vojna aviona.

Ukrajina je posljednjih mjeseci intenzivirala svoje napade na okupirani Krim, ciljajući ruska vojna sredstva u Crnom moru i oko njega.

Portal Analitika