Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 851.

Iz časa u čas: U ukrajinskom napadu na Krim poginule dvije osobe

Iz časa u čas: U ukrajinskom napadu na Krim poginule dvije osobe Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
23:30
U ruskim napadima na Donjecku oblast ranjeno pet civila

Ruske snage izvele su seriju napada na više naselja u Donjeckoj oblasti u nedjelju ujutro, pri čemu je povrijeđeno pet civila, izvijestilo je regionalno tužilaštvo.

Ruski udar pogodio je višespratnu stambenu zgradu u Toretsku, pri čemu je 70-godišnja žena povrijeđena. Još jedan ruski napad usmjeren je na grad Zalizne, gdje je ranjena 88-godišnja žena.

Ruske snage su takođe granatirale stambeno naselje u Kurahovu kasetnom municijom, pri čemu su teško ranili 19-godišnjeg muškarca i njegovog 43-godišnjeg oca. Još jedan muškarac, star 59 godina, zadobio je povrede od gelera, saopštili su tužioci.

Naselja u Donjeckoj oblasti svakodnevno trpe ruske udare zbog svoje blizine liniji fronta. Teške borbe se nastavljaju u Donjeckoj oblasti dok Rusija nastoji da okupira čitav region.

21:00
Procjene ruskih borbenih gubitaka

Procjene ruskih borbenih gubitaka od 23. juna, prema Oružanim snagama Ukrajine.

19:00
U Belgorodu jedna osoba poginula u napadu ukrajinskih dronova

U ruskoj regiji Belgorod, blizu granice sa Ukrajinom u napadima ukrajinskih dronova ubijena je jedna osoba, a tri su ranjene, rekao je u nedjelju guverner Vjačeslav Gladkov.

Ta je regija vrlo česta meta ukrajinskih napada. 

16:00
U ukrajinskom napadu na Krim poginule dvije osobe

U gradu Sevastopolju na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koji je Rusija anektirala 2014, u nedjelju su u ukrajinskom raketnom napadu ubijene dvije osobe, uključujući i dvogodišnje dijete, a 22 osobe su ranjene, objavio je Mihail Razvojajev, guverner kojeg je postavila Moskva.

Ovaj lučki grad često je meta napada, posebno zbog toga što je tu smješteno sjedište ruske Crnomorske flote. Krim je vrlo važno logističko čvorište za rusku vojsku.

Ranije je guverner izvijestio da je protivvazdušna obrana odbila raketni napad, uništivši pritom pet ciljeva. Dodao je da su „krhotine s oborenih ciljeva pale na obalno područje“.

11:00
U ruskom napadu na Kijev dvoje povrijeđenih, oštećene desetine zgrada

U ruskom raketnom napadu na regiju Kijeva tokom noći dvije osobe su povrijeđene, a desetine stambenih i drugih zgrada su oštećene, saopštio je šef regionalne državne administracije Ruslan Kravčenko.
Komandant ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk rekao je da su od tri rakete koje je lansirala Rusija, ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili dvije iznad kijevske regije.

Oleščuk u saopštenju na aplikaciji Telegram nije naveo šta se desilo sa trećom raketom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

09:15
U napadima na Harkov najmanje troje poginulih, povrijeđene 54 osobe

Ruske snage su 22. juna napale grad Harkov, ubivši najmanje troje i ranivši najmanje 54 osobe, saopštile su lokalne vlasti.
Moskva je nedavno intenzivirala napade na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, upotrebom projektila, kliznih bombi i dronova, uništavajući energetsku infrastrukturu i ubijajući civile.

07:00
U Ukrajinu stiže oko 855 miliona dolara municije iz Srbije

 Srpska municija vrijedna 855 miliona dolara posredno je stigla u Ukrajinu, objavio je Fajnenšel tajms 22. juna, pozivajući se na procjene anonimnih stručnjaka.

Portal Analitika