Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 827.

Iz časa u čas: Peskov: NATO podstiče Ukrajinu da nastavi besmisleni rat

Iz časa u čas: Peskov: NATO podstiče Ukrajinu da nastavi besmisleni rat Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
22:00
Peskov: NATO podstiče Ukrajinu da nastavi besmisleni rat

Kremlj je danas saopštio da SAD, NATO i pojedine evropske zemlje ohrabruju Ukrajinu da nastavi "besmisleni rat" sa Rusijom i optužio ih za eskalaciju tenzija posljednjih sedmica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je pojedine zapadne zemlje za da podižu tenzije time što su dozvolile Ukrajini da koristi oružje koje su joj isporučile za gađanje meta na teritoriji Rusije, kao i da namjeravaju da ratuju sa Rusijom u "bukvalnom i figurativnom smislu".

"Oni to rade namjerno. Čujemo mnoge ratoborne izjave. Oni ohrabruju Ukrajinu na svaki mogući način za nastavak ovog besmislenog rata", istakao je Peskov u izjavi novinarima, prenose agencije.

18:45
Krim: Dronovi pogodili četiri ruska patrolna čamca

Ukrajinske pomorske bespilotne letilice Magura 5V oštetile su još dva ruska patrolna čamca na okupiranom Krimu, čime je ukupan broj brodova pogođenih noćnim napadom 30. maja porastao na četiri, saopštila je ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR).
Ranije 30. maja, agencija je prvo izvijestila da su u napadu uništena dva patrolna čamca modela KS-701 Tunets (Tuna).
„Okupatori su koristili ova plovila za logistiku i patroliranje vodama u blizini okupiranog poluostrva“, saopštio je HUR.

16:25
Kremlj: NATO ohrabruje Ukrajinu da nastavi “besmisleni rat”

Moskovski Kremlj je da SAD, NATO i pojedine evropske zemlje ohrabruju Ukrajinu da nastavi, navela je, “besmisleni rat” sa Rusijom, optuživši ih za eskalaciju tenzija posljednjih nedjelja.

“Zemlje članice Sjevernoatlantske alijanse, posebno SAD i druge evropske prijestonice, su posljednjih dana i nedjelja krenule u novu rundu eskalacije”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, te zemlje na sve moguće načine ohrabruju Ukrajinu da nastavi rat.

“To će sve neizbježno imati posljedice i na kraju će biti veoma štetno po interese onih zemalja koje su krenule putem eskalacije”, naveo je Preskov.

06:30
U ruskom napadu na Harkov povrijeđene četiri osobe

Ruske snage pokrenule su napad na grad Harkov tokom noći 30. maja, ranjavajući četiri osobe i oštetivši kritičnu infrastrukturu, izvijestio je gradonačelnik Ihor Terehov.

Terehov je oko tri sata po lokalnom vremenu saopštio da je na mjestu udara došlo do požara, a gasovod je prekinut. Stradale su i kuće u okolini. Četiri osobe su povrijeđene. Na licu mjesta rade hitne službe i volonteri.

Rusija je 10. maja pokrenula novu ofanzivu na sjevernu oblast Harkov sa prijavljenim 30.000 vojnika. Prema riječima predsjednika Volodimira Zelenskog, moskovske snage su uspjele da napreduju čak 10 kilometara, ali ih je zaustavila prva linija odbrane.

Ruske snage redovno izvode kopneno granatiranje i vazdušne napade na naseljene centre u Harkovskoj oblasti. Lokalne ukrajinske vlasti su takođe prijavile slučajeve civilnih pogubljenja od strane ruskih vojnika.

Portal Analitika