Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 791.

Iz časa u čas: Zaharova: NATO provocira Rusiju, odgovorićemo

Iz časa u čas: Zaharova: NATO provocira Rusiju, odgovorićemo Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
20:00
Zaharova: NATO provocira Rusiju, odgovorićemo

Vojne vježbe NATO-a na teritoriji Finske, blizu ruske granice, su provokativnog karaktera i imaju za cilj da izvrše pritisak na Rusiju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslovaMarija Zaharova.

“Cilj ovih vojnih vježbi je da demonstracijom sile izvrše vojni pritisak na Rusku Federaciju”, saopštila je Zaharova i dodala da ovakve operacije povećavaju rizik od vojnih incidenata.

“Predstavnici NATO-a, namjerno raspiruju histeriju oko navodne ruske prijetnje i aktivno šire insinuacije o nekim planovima Rusije da napadne države članice bloka kako bi opravdali sopstvene agresivne namjere”, ocijenila je portparolka, a prenosi Tanjug.

Zaharova je istakla da je obuka na teritoriji Finske dio hibridnog rata protiv Rusije, a da Alijansa vojno “eksploatiše skandinavsku zemlju”.

“Bez sumnje, biće preduzete sve neophodne političke i vojno-tehničke mjere da se neutrališu prijetnje odbrambenoj sposobnosti naše zemlje”, izjavila je potparolka, naglasivši da Moskva pomno prati akcije Zapada.

15:15
Ukrajinski parlament: Broj graničara se povećava za 15 hiljada

Ukrajinski parlament usvojio je 24. aprila zakon kojim se broj pripadnika Državne granične straže povećava za 15.000, rekao je poslanik Jaroslav Železnjak.
Predlog zakona bi se primenjivao do godinu dana nakon ukidanja vanrednog stanja, koje je na snazi od početka invazije u punom obimu u februaru 2022.

13:00
Nakon višemjesečnog odlaganja, Kongres SAD-a odobrio pomoć Ukrajini

Opsežni paket inostrane pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečnog odlaganja, otvarajući put za milijarde dolara novog finansiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva, piše Reuters.

Senat je sa 79 prema 18 odobrio četiri zakona koje je Zastupnički dom usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošle sedmice naglo promijenili pravac i dopustili glasanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, prenosi Hina.

11:45
Putin: Rusija je spremna za novi svjetski poredak

Moskva je spremna da sa svim zainteresovanim partnerima radi na formiranju multipolarnog svjetskog poretka i jačanju globalne bezbjednosti, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u video poruci učesnicima 12. Međunarodnog sastanka visokih predstavnika za bezbjednosna pitanja u Sankt Peterburgu, javlja agencija TASS.

„Rusija je spremna za blisku saradnju sa svim zainteresovanim partnerima radi očuvanja globalne i regionalne bezbjednosti i uspostavljanja novog multipolarnog međunarodnog poretka koji je u skladu sa interesima većine naroda“, rekao je Putin.

On je napomenuo da će na aktuelnoj konferenciji predstavnici različitih zemalja „analizirati globalni pejzaž, razgovarati o ključnim aspektima globalne i regionalne stabilnosti i podijeliti perspektive o unapređenju odgovora na najhitnije i najopasnije savremene izazove“.

11:12
Pada vrijednost ruske zamrznute imovine u Švajcarskog

Opseg ruske imovine zamrznute u Švajcarskoj zbog sankcija nakon početka rata u Ukrajini smanjio se, saopštio je Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO).

Uglavnom je to zbog gubitka vrijednosti ulaganja, pada cijena dionica i fluktuacija stečaja, dodaje se u saopštenju koje prenosi Tanjug.

Iznos je pao sa 7,5 milijardi švajcarskih franaka (7,7 milijarda eura) na 5,8 milijardi švajcarskih franaka (oko šest milijardi eura) tokom 2023. godine, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Tokom prošle godine zamrznuto je dodatnih 580 miliona franaka. Trenutno je zamrznuto 17 nekretnina, kao i brojne umjetnine, instrumenti te sportska i luksuzna vozila.

08:24
Rusija: Ukrajinski dronovi pogodili rafineriju nafte u Voronješkoj oblasti

Ukrajinski bespilotne letilice su tokom noći pogodile rafineriju nafte u Voronješkoj oblasti i industrijsku zonu u Lipeckoj oblasti, prenose ruski novinski kanali.

Ruski mediji javili su da je nakon napada dronom izbio požar u rafineriji nafte u Voronješkoj oblasti.

Aleksandar Gusev, regionalni guverner, tvrdi da je ruska protivvazdušna odbrana oborila četiri ukrajinska drona iznad regiona.

Napad dronom je takođe prijavljen u ruskoj Lipeckoj oblasti.

Guverner Igor Artamanov tvrdi da se dron srušio „u industrijskoj zoni Lipecke oblasti“.

Sinoć su ruski zvaničnici su izvijestili da su ukrajinski dronovi izazvali požare na objektima energetske i energetske infrastrukture u Smolenskoj oblasti.

06:10
Ruske snage granatirale Harkovsku oblast: Pogodili stambene zgrade

Ruske snage izvele su raketne napade na Harkov u ranim satima, oštetivši četiri stambene zgrade, a dvije osobe su povrijeđene, javio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov u Telegramu.

Prema Terehovu, ruske snage su lansirale rakete zemlja-vazduh S-300 koje su pogodile stambenu zgradu u Ševčenkovskom okrugu grada. Dvije povrijeđene žrtve su zadobile rane od gelera.

Napad je takođe oštetio gasovod, ostavljajući bez gasa stanovnike u naselju Ševčenkovski.

Ekipe Hitne pomoći su na licu mjesta i obavljaju akciju traganja i spašavanja.

Na drugom mjestu u Harkovskoj oblasti, ruske rakete su pogodile administrativnu zgradu u Zoločivu u Bohoduhivskom okrugu, sjeverozapadno od grada Harkova, rekao je guverner oblasti Oleh Sinjehubov na Telegramu.

U tom napadu, kako javljaju kijevski mediji, nije bilo žrtava.

O dešavanjima dan ranije čitajte OVDJE. 

Portal Analitika