Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 719.

Iz časa u čas: EU: Profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu

Iz časa u čas: EU: Profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
22:30
EU: Profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu

Savjet Evropske unije odobrio je rezoluciju koja omogućava da se profit od zamrznute ruske imovine kao posljedica restriktivnih mjera EU iskoristi za Ukrajinu.

„Savjet je danas usvojio odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registrara hartija od vrijednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posljedica restriktivnih mjera EU“, piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

21:30
Zelenski: Ukrajina će na Minhenskoj konferenciji predstaviti viziju za 2024. godinu

Ukrajina će ove godine predstaviti svoju viziju na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, izjavio je danas predsjednik Volodimir Zelenski.

"Danas sam održao dug sastanak u vezi sa pripremom našeg međunarodnog rada u februaru. Posebno se pripremamo za Minhensku bezbjednosnu konferenciju koja je značajna evropska i globalna platforma. Ukrajina će ove godine predstaviti svoju viziju", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

17:30
Obavještajna služba Norveške: Rusija na putu ka vojnoj nadmoći u ratu u Ukrajini

Rusija je na putu ka vojnoj nadmoći u ratu u Ukrajini jer ima veću rezervu snaga i materijalnu podršku zemalja kao što su Sjeverna Koreja i Kina, upozorila je danas Obavještajna služba Norveške.

Predstavljajući godišnji izvještaj norveških obavještajnih službi o procjeni rizika, šef Vojne obavještajne službe Nils Andreas Stensones je rekao da bi Ukrajini bila potrebna "znatna" vojna pomoć Zapada da bi mogala da se nada da će preokrenuti situaciju na frontu.

"U ovom ratu Rusija je sada u jačem položaju nego prije godinu i na putu je da preuzme vođstvo" rekao je Stensones novinarima.

10:36
Ilon Mask: Nije tačno da smo prodavali Starlink Rusima

Vlasnik SpaceX-a Ilon Mask jutros je demantovao jučerašnje navode kako Rusi koriste Starlink na ratištu u Ukrajini.

Podsjetimo, to je juče prenijelo više ukrajinskih medija, pri čemu tu mogućnost nijesu iskoristili ni iz tamošnje obavještajne službe (HUR).

"To je apsolutno netačno. SpaceX nije prodavao Starlink Rusiji ni direktnim, niti intirektnim putem", kazao je on.

09:02
Ukrajina je sinoć oborila skoro sve dronove koje je lansirao okupator

Ukrajinske snage oborile su gotovo sve dronove kojima su okupatori prošle večeri pokušali da napadnu ciljeve na njihovoj teritoriji, saopšteno je iz tamošnje protivvazdušne odbrane.

Oni su precizirali kako je oboreno 14 od ukupno 17 dronova, te da su u pitanju bile letilice Shahed.

07:52
U Moldaviji pronađen dio ruskog drona

Moldavske vlasti saopštile su kako su juče, nedaleko od granice sa Ukrajinom, pronađeni fragmenti Shahed drona, letilice koju koriste ruski okupatori, pri čemu se sve dogodilo nedugo nakon posljednjeg napada na Odesu.

U Kišinjevu sumnjaju kako je riječ o jednom od dronova koje su ukrajinske protivvazdušne snage srušile u noći sa 9. na 10. februar.

06:59
Rusi prave 'zid' od vagona dug 30 kilometara kako bi spriječili napredovanje Ukrajinaca

Ruski okupatori u Donjeckoj oblasti prave barijeru dugačku 30 kilometara od vagona koji su pripadali željeznici Ukrajiin, prenose ukrajinski mediji.

Kako se može vidjeti sa posljednjih satelitskih snimaka, u barijeri je više od 2.000 vagona, a cilj je navodno da se spriječi napredak ukrajinskih trupa.

00:02
Rusija u rat šalje i – Nepalce: Možda ih je i do 15.000, već ima i mrtvih

Oko 15.000 Nepalaca bori se na strani Rusije u Ukrajini, izvijestio je CNN, a potvrdio opozicioni političar i bivši šef diplomatije te azijske države Bimala Rai Paudjal.

Pritom, procjene govore kako je najmanje 13 njih ubijeno, a da su četvorica zatočeni u ukrajinskim zatvorima.

Vlada Nepala je potvrdila kako je dio njihovih državljana regrutovala Rusija, ali tvrde kako je u pitanju znatno manji broj, odnosno “oko 200 njih”.

Podsjetimo, Rusija je ranije saopštavala kako će stranci koji se budu borili na njenoj strani dobijati zaradu od oko dvije hiljade dolara, kao i rusko državljanstvo.

Portal Analitika