Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 735.

Iz časa u čas: Ruska Duma usvojila prijedlog zakona o stranim agentima

Iz časa u čas: Ruska Duma usvojila prijedlog zakona o stranim agentima Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
23:00
Ruska Duma usvojila prijedlog zakona o stranim agentima

Ruska Duma je usvojila prijedlog zakona kojim se ruskim građanima i kompanijama uvodi potpuna zabrana postavljanja oglasa na svim portalima i društvenim mrežama stranih agenata, a zabranjeno je i svako reklamiranja tih portala i mreža, objavio je Tass.

Prijedlog zakona je Državnoj dumi podnijela grupa poslanika, na čelu sa predsjednikom parlamenta Vjačeslavom Volodinom.

Zakon utvrđuje da strani agenti podležu ograničenjima i zabranama objavljivanja reklamnih sadržaja i oglašavanja. Volodin je objasnio da se to odnosi na bilo koju platformu – veb sajtove, blogove i društvene mreže.

Prema njegovim riječima, bilo je neophodno prekinuti praksu da strani agenti dobijaju prihode od reklama, iako „ne kriju da doniraju sredstva Oružanim snagama Ukrajine, koje ubijaju vojnike, oficire i civile” Rusije.

Za nepoštovanje ograničenja utvrđenih zakonom o stranim agentima predviđena je kazna za građane u iznosu do 50.000 rubalja, a za pravna lica do 500.000 rubalja.

13:15
Ukrajina i Albanija potpisale sporazum o saradnji

Albanija i Ukrajina potpisale su „Sporazum o prijateljstvu i saradnji“, saopštio je predsjednik Volodimir Zelenski danas tokom posjeteTirani na samitu Ukrajina-Balkan.
Zelenski je doputovao u Tiranu kasno 27. februara kako bi prisustvovao drugom samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa, čime je obilježena njegova prva posjeta Albaniji od početka invazije u punom obimu.
Sporazum potpisan sa albanskim premijerom Edijem Ramom „pomoći će jačanju naše saradnje sa Albanijom i pozicije Ukrajine na Balkanu“, rekao je Zelenski.

09:35
Zelenski doputovao u Albaniju

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski doputovao je u Tiranu, saopštio je albanski ministar spoljnih poslova Igli Hasani.

Očekuje se da će Zelenski prisustvovati bezbjednosnom samitu koji uključuje Ukrajinu i šest zemalja zapadnog Balkana, što je prvi takav sastanak od kada je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju.

Hasani je ovim povodom napisao na mreži “Iks” da je ovo “ključni trenutak za njegovanje bilateralnih veza i solidarnosti sa Ukrajinom”.

Zelenski, koji je juče boravio u Saudijskoj Arabiji, trebao bi da se sastane sa albanskim premijerom Edijem Ramom, kao i pojedinim zvaničnicima iz regiona, prenosi Srna.

Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su se, kao članice NATO saveza, pridružile zapadnim sankcijama Rusiji i poslale oružje i opremu Ukrajini. Srbija i BiH nisu uvele sankcije Rusiji uprkos pritiscima Zapada.

08:53
Rusi oborili ukrajinski dron iznad Belgoroda

Ruska PVO uništila je tokom noći ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad upotrebom bespilotnih letilica na ruske objekte je osujećen. Ukrajinski dron je uništen iznad Belgorodske oblasti od strane dežurnih jedinica PVO”, saopštilo je rusko Ministarstvo.

06:10
Rusi tokom noći dronovima napali Odesu

Ostaci ruskog drona tokom pada izazvao je požar na infrastrukturnom objektu u Odesi, izvijestile su ukrajinske južne odbrambene snage tokom noći.

Ruske snage su tokom noći lansirale više bespilotnih letilica Šahed na Odesu sa Crnog mora.

Vojska Ukrajine je saopštila da su jedinice protivvazdušne odbrane te države su uspgešno presrele sve dronove.

"Krhotine presretnutog drona izazvale su kratak spoj na električnoj mreži kritičnog infrastrukturnog objekta. Na licu mjesta je izbio požar, koji je ubrzo ugašen", javljaju kijevski mediji. 

Nema prijavljenih žrtava.

O dešavanjima dan ranije čitajte OVDJE. 

Portal Analitika