Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 819.

Iz časa u čas: (VIDEO) Ruski dron ubio policajca kod grada Vovčansk

Iz časa u čas: (VIDEO) Ruski dron ubio policajca kod grada Vovčansk Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
20:00
Procjene ruskih borbenih gubitaka

Procjene ruskih borbenih gubitaka od 22. maja, prema Oružanim snagama Ukrajine.

17:00
(VIDEO) Ruski dron ubio policajca kod grada Vovčansk

Ruski dron udario je u policijski automobil tokom evakuacije u blizini Vovčanska, ubivši jednog policajca i ranivši drugog, rekao je 22. maja ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Prema riječima Klimenka, ruski dronovi neprestano kruže tim područjem, što predstavlja opasnost za policijske timove.

14:45
Policija: Ruske snage pucaju na civile u Vovčansku

Ruske snage u gradu Vovčansku pucaju na civile dok pokušavaju da pobjegnu od borbi, saopštila je ukrajinska policija danas.
U razgovoru za KIIV24, Aleksij Harkovski, šef gradske policije, rekao je da je bilo „nekoliko“ incidenata i da su istrage „u toku“.
Oko 100 ukrajinskih civila je ostalo u Vovčansku, ali ruske snage odbijaju da im dozvole da odu i zaprijetile su da će ih strijeljati, rekao je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjeh 21. maja.

13:15
Guverner: Rusija napada Bilohorivku, situacija izuzetno teška

Američke trupe već tri dana pokušavaju da upadnu u selo Bilohorivka u Luganskoj oblasti, ali je situacija pod kontrolom Ukrajine, rekao je guverner Artem Lisohor za Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) 22. maja.
Ukrajinske snage oslobodile su Bilohorivku, koja se nalazi oko 90 kilometara (55 milja) sjeverozapadno od centra Luganska koji su okupirali Rusi, u septembru 2022.

Rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da je ponovo zauzelo selo 20. maja.
Situacija u Bilohorivki je „zaista teška“, kao i u Serebrjanskoj šumi u blizini Kremine i u blizini sela Terni i Nevske na granici Luganske i Donjecke oblasti, rekao je Lisohor.

10:30
Švedski komandant: Putin želi da kontroliše Baltičko more, bacio je oko na Gotland

Ruski predsjednik Vladimir Putin možda traži dominaciju nad Baltičkim morem, a bacio je oko i na švedsko ostrvo Gotland, rekao je Mikael Bajden, vrhovni komandant švedskih oružanih snaga, u intervjuu njemačkoj medijskoj mreži RND objavljenom 22. maja.

„Uvjeren sam da Putin čak ima oba oka na Gotlandu. Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem“, rekao je Bajden.

08:00
Vazduhoplovstvo: Ukrajina oborila sva 24 ruska drona tokom noći

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sva 24 jurišna drona tipa Šahed lansirana tokom ruskog napada tokom noći 22. maja, rekao je komandant Vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.
Dronovi su navodno lansirani iz ruskog lučkog grada Primorsko-Ahtarsk, koji se nalazi na obali Azovskog mora, sa okupiranog Krima i iz ruske Kurske oblasti.

07:00
Evropska komisija: Ukrajina prvu uplatu prihoda od zamrznute ruske imovine prima u julu

Ukrajina će primiti prvu isporuku sredstava iz prihoda od zamrznute ruske imovine u julu, saopštila je Evropska komisija 21. maja.
Zapadni partneri i drugi saveznici Ukrajine zamrznuli su oko 300 milijardi dolara ruske imovine na početku invazije u punom obimu 2022.

Otprilike dvije trećine se drži u belgijskoj kompaniji za finansijske usluge Euroclear.

Portal Analitika