Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 739.

Iz časa u čas: Turski ministar spoljnih poslova: Vrijeme je za dijalog o prekidu rata

Iz časa u čas: Turski ministar spoljnih poslova: Vrijeme je za dijalog o prekidu rata Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
22:00
Turski ministar spoljnih poslova: Vrijeme je za dijalog o prekidu rata

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan pozvao je da počnu razgovori o prekidu vatre u Ukrajini nakon diplomatskog foruma u turskom gradu Antaliji, prenio je Rojters.
„Po pitanju Ukrajine, naše mišljenje je da su obje strane dostigle granice onoga što mogu dobiti ratom. Mislimo da je vrijeme za početak dijaloga o prekidu vatre“, rekao je danas Fidan.

18:30
Ministarstvo odbrane Britanije: Prosječan broj dnevnih ruskih gubitaka dostigao novi maksimum u februaru

Prosječan broj procijenjenih ruskih žrtava u februaru iznosio je približno 983 dnevno, što je rekord svih vremena od početka invazije u punom obimu, napisalo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom ažuriranju od 3. marta.
Čini se da se ažuriranje poziva na sopstvenu procjenu ruskih gubitaka od strane britanskog ministarstva odbrane.

14:45
Ruske snage granatirale Hersonsku oblast

Ruske trupe su jutros granatirale oblast Korabeljni u Hersonu sa privremeno okupirane lijeve obale Dnjepra, pogađajući stambene zgrade, izvijestio je načelnik Hersonske oblast Roman Mročko.

Oleksandr Prokudin, šef Hersonske OVA saopštio je da je granatirano selo Ponjativka, a da je iz ruševina izvučeno tijelo muške osobe.

14:37
Medvedev: Njemačka se sprema za rat s Rusijom

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući transkript pregovora njemačke vojske o napadu na Krimski most, izrazio je mišljenje da se Njemačka sprema za rat sa Rusijom.

“Pokušaji da se razgovor oficira Bundesvera predstavi kao igra raketa i tenkova su zlonamjerna laž. Njemačka se sprema za rat sa Rusijom”, napisao je Medvedev na Telegramu.

14:00
Teroristička grupa likvidirana u Ingušetiji

Specijalne snage FSB neutralisale su šest militanata tokom protivterorističke operacije u ruskoj republici Ingušetiji u gradu Karabulak.

Kako je saopštio Nacionalni antiteroristički komitet grupa terorista je otkrivena i blokirana u jednoj od stambenih zgrada u tom gradu. Prilikom pokušaja da ih privedu otvorili su vatru. Snage bezbjednosti ušle u sukob.

Dopisnik Izvestije je prenio da nema žrtava među civilima i snagama bezbjednosti.

Dan ranije je u dijelu grada Karabulak uveden je režim protivterorističke operacije (CTO) kako bi se neutralisala grupa militanata koji su se spremali da počine terorističke zločine.

Ruski specijalci FSB blokirali su ih u kući, a stanovnici tog područja su evakuisani.

Prema riječima predstavnika administracije, protivteroristička operacija (CTO) u dijelu grada se nastavlja.

10:00
Zelenski: Sirski ima kart blanš za kadrovske promjene u vojsci

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da glavnokomandujući Oružanih snaga Aleksandar Sirski ima “kart blanš” za sve kadrovske promjene u vojsci i štabovima.

Zelenski je u video obraćanju rekao da početkom sljedeće nedjelje, kada se Sirski vrati sa linije fronta, očekuje njegove konkretne predloge u vezi sa daljim promjenama u vojsci.

“Svakog dana komuniciram sa partnerima kako bismo dobili upravo ono što je potrebno. Svaki dan – vojni izvještaji. Svakodnevno su glavnokomandujući i komandanti na prvim linijama fronta, baš tamo gdje su potrebni. Glavnokomandujući ima kart blanš za kadrovske promjene u vojsci, u glavom štabu – bilo kakve promjene”, rekao je Zelenski.

Sirski je u subotu najavio kadrovske promjene među komandantima brigada čiji postupci, prema njegovim riječima, predstavljaju prijetnju po život i zdravlje podređenih.

09:00
Ministarstvo odbrane Rusije: Uništeno 38 dronova iznad Krima

Ruska vojska uništila je noćas 38 dronova Oružanih snaga Ukrajine iznad Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prethodno je Ministarstvo saopštilo da su četiri ukrajinska drona uništena iznad Belgorodske oblasti i jedan iznad Lenjingradske oblasti, prenosi Interfaks.

Krimski most bio je zatvoren za saobraćaj na dva sata.

07:10
Vrhovni komandant vojske Ukrajine najavio da će smijeniti komandante pojedinih brigada na istoku

Vrhovni komandant ukrajinskih Oružanih snaga Oleksandr Sirski signalizovao je da će zamijeniti neke vojne lidere na istočnom frontu.

General Oleksandr Sirski rekao je da je nakon tri dana rada postalo jasno zašto su neke brigade uspijevale zadržati ruske napade, dok druge nisu. Do toga dolazi nakon što je Ukrajina povukla svoje trupe iz Avdiivke, ključnog grada na istoku koji su opkolile ruske snage.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka donesena kako bi se spasili životi.

07:00
Lavrov: Rusija će rasporediti dodatno oružje kao odgovor na proširenje NATO-a

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Antaliji da će Rusija rasporediti dodatno oružje u novoformiranom moskovskom i lenjingradskom vojnom okrugu kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO.

“Već smo donijeli organizacione odluke, formirani su Moskovski vojni okrug i Lenjingradski vojni okrug. Tu će biti raspoređeno dodatno naoružanje koje će biti adekvatno izazovima koji se mogu pojaviti na teritoriji Finske i Švedske”, naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, ulaskom Finske i Švedske u NATO, propale su decenije dobrosusjedskih odnosa tih zemalja sa Rusijom, objavila je agencija RIA Novosti.

Lavrov je istakao, govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, da Izrael još nije promijenio svoj cilj da potpuno “očisti” tu palestinsku enklavu od pripadnika Hamasa.

Lavrov je naveo da se Izrael pred muslimanski praznik Ramazan sprema da preduzme vojnu operaciju u gradu Rafi, gdje se nalazi oko dvije trećine stanovnika Pojasa Gaze, od kojih je većina pobjegla od borbi u drugim djelovima enklave.

Lavrov je ukazao da bi u slučaju izraelskog napada veliki broj Palestinaca otišao u Egipat, što bi, kako je naveo, u suštini bilo “etničko čišćenje”.

Nakon Diplomatskog foruma u Antaliji, Lavrov je naglasio da ideja SAD i jednog broja zapadnih zemalja da proglase Palestinu članicom Ujedinjenih nacija sama po sebi neće riješiti konflikt na Bliskom istoku.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija ne vidi dobru volju Zapada da se postigne mirovno rješenje, i dodao da se Moskva zalaže za postizanje takvog rešenja.

Lavrov je naglasio da se Rusija u mirovnom procesu za Ukrajinu ne oslanja previše na pomoć Švajcarske, pošto je ta zemlja, kako je naveo, “odavno izgubila neutralnost”.

Lavrov je podsjetio na nedavnu izjavu šefa PentagonaLojda Ostinada bi, ako Ukrajina bude poražena, NATO bio prinuđen da djeluje protiv Rusije, kao i na izjavu francuskog predsjednikaEmanuela Makronao mogućnosti slanja evropskih trupa na ukrajinsku teritoriju.

“Ovi trendovi na Zapadu, među zapadnim rukovodstvom, naravno, poništavaju sva uvjeravanja da je Zapad zainteresovan za nekakvo političko rešenje… Ima dosta činjenica da Zapad vodi stvar ka vojnom rješenju”, naveo je Lavrov.

Portal Analitika