Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan CDXXXII

Iz časa u čas: Ukrajinci: Bahmut se drži; Teretni voz u Rusiji iskliznuo iz šina nakon što je eksplodirala bomba

Iz časa u čas: Ukrajinci: Bahmut se drži; Teretni voz u Rusiji iskliznuo iz šina nakon što je eksplodirala bomba Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
23:23
Ukrajinci: Bahmut se drži

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak na Tviteru sa natpisom „Bahmut se drži“.

To je grad na istoku zemlje koji je i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, uprkos mjesecima žestokih borbi i predviđanjima da će pasti.

21:55
Teretni voz u Rusiji iskliznuo iz šina nakon što je eksplodirala bomba

Guverner Brjanske oblasti u Rusiji potvrdio je da je detonacija bombe izazvala iskliznuće teretnog voza iz šina.

On je naveo da je sa pruge izletjelo 20 vagona.

20:14
EU privremeno zabranila uvoz ukrajinskih žitarica u pet država članica

Evropska komisija je privremeno, do 5. juna, zabranila uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u pet zemalja članica EU.

S tim da će ti proizvodi i dalje moći da prolaze preko tih zemalja i da budu u slobodnom prometu u svim drugim članicama te da se dalje izvoze.

Komisija navodi da je riječ o “privremenoj, preventivnoj mjeri”, koja je neophodna s obzirom na okolnosti ozbiljnih logističkih uskih grla u pet država članica - Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunijii Slovačkoj.

Opširnije čitajte OVDJE. 

18:27
Putin: Učinićemo sve da "vratimo život u normalu u novim oblastima"

Predsjednik Rsuije Vladimir Putin izjavio je da će ruske vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da "vrate život u normalu u novim oblastima Ruske Federacije"

“Grade se i obnavljaju putevi, kao i stambeni, edukativni, zdravstveni i energetski objekti. Priprema se industrijska i poljoprovredna proizvodnja. Naravno, nastavićemo da se dosljedno bavimo ovim pitanjima kako bi se život u gradovima i selima u tim oblastima mogao vratiti u normalu”, rekao je Putin.

On je naglasio da se, uprkos svim poteškoćama, radi “veliki posao” u Donbasu i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, javio je TASS.

16:35
Rusija traži bržu istragu o sabotaži Sjevernog toka

Kremlj je pozvao da se ubrza istraga o eksplozijama na gasovodu Sjeverni tok i da se objave rezultati.

U septembru 2022. godine dogodile su se dvije neriješene podvodne eksplozije na Sjevernom toku 1 i novoizgrađenim gasovodima Sjeverni tok 2 koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, a obje ove zemlje tvrde da su eksplozije bile namjerne, ali tek treba da se utvrdi ko je odgovoran.

Danske oružane snage saopštile su prošle nedjelje da su snimile 26 fotografija ruskog broda u blizini mjesta eksplozije 22. septembra.

"Ruski brodovi plove Baltikom i to je normalno. Svi imaju stotine fotografija ruskih brodova", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ponovo insistiramo – ako postoji bilo kakva informacija, ona mora biti objavljena. Istraga o ovom terorističkom napadu mora biti transparentna za sve i mora se ubrzati. Svijet mora znati ko su odgovorni počinioci ovog terorističkog akta“, rekao je on.

U februaru su Danska, Njemačka i Švedska saopštile Savjetu bezbjednosti UN da njihove istrage još nisu završene i da je nemoguće znati kada će biti.

Rusija, kako su saopštili, želi da 15-člani savjet preduzme nezavisnu istragu o eksplozijama.

Moskva je, bez pružanja dokaza, okrivila Zapad za navodnu sabotažu. I SAD i Ukrajina su negirale da imaju bilo kakve veze sa napadima, kao i Rusija.

14:25
Ukrajina: Rusija pokušava da ubrza ukrajinsku protivofanzivu

Ruske snage promijenile su taktiku kada je riječ o korišćenju projektila protiv Ukrajine i sada gađaju civilne strukture, rekao je savjetnikVolodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak. Dodao je da Kremlj cilja na civile u nastojanju da ubrza ukrajinsku protivofanzivu o kojoj se naširoko izvještava i koja treba započeti.

“Sasvim je očito da je došlo do određene promjene u taktici”, citira ga ukrajinska novinska kuća RBC Ukrajina.

“Nema sumnje, jer oni izvode direktne udare na civilne stambene zgrade i područja u kojima se nalazi mnogo civilnih stanova.” Podoljak je rekao da Kremlj koristi ovaj pristup za postizanje nekoliko ciljeva, od kojih je jedan navođenje ukrajinske vojske da pokrene protivofanzivu prije nego što bi inače, ostavljajući je relativno loše pripremljenu.

Takođe je ustvrdio da se Rusija nada da će smrt civila zauzvrat povećati pozive Zapada na mirovne pregovore.

14:22
Ruske snage šire vazdušne baze

Ruske snage su proširile svoju upotrebu nekoliko vazdušnih baza, izvještava analitičarBrady Africkiz Instituta American Enterprise.

12:09
Dvojica Kanađana ubijena u Bahmutu

Dvojica Kanađana ubijena su u opkoljenom istočnom gradu Bahmutu, javlja kanadski televizijski kanal CBC News. Obojica su služila u ukrajinskoj međunarodnoj legiji koja je snosila najveći teret ruskih napada u regiji.

11:05
Rusija napala 4 naselja u Sumskoj oblasti

Vojna uprava Sumske oblasti izvijestila je da su ruske trupe granatirale četiri naselja u Sumskoj oblasti 1. maja. Prema zvaničnicima, ruske snage su gađale zajednice Bilopillia, Shaljhine, Junakivka i Seredjna-Buda.

Vlasti su zabilježile 139 napada topništvom, minobacačima i bacačima granata po naseljima. Uprava nije dala podatke o žrtvama i šteti.

11:01
Bivši američki marinac ubijen u Ukrajini

Bivši američki marinac, Cooper Harris Andrews (26) ubijen je u predgrađu Bahmuta krajem prošle sedmice, objavila je njegova majka. Pogođen je minobacačem 19. aprila na takozvanoj "Mgistrali života" - prilaznom putu u Bahmut koju koristi ukrajinska vojska za snabdijevanje svojih snaga i evakuaciju civila.

11:00
Ukrajina: Rusija je izgubila 191.420 vojnika u Ukrajini od početka invazije

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da je Rusija izgubila 191.420 vojnika u Ukrajini od početka svoje invazije punog opsega 24. februara prošle godine. Ovaj broj uključuje 460 žrtava koje su ruske snage pretrpjele samo tokom prošlog dana.

Prema saopštenju, Rusija je takođe izgubila 3701 tenk, 7193 borbena oklopna vozila, 5851 vozilo i rezervoar goriva, 2930 topničkih sastava, 544 višecijevna raketna sastava, 298 sastava protivvazdušne odbrane, 308 aviona, 294 helikoptera, 2477 dronova i 18 čamaca.

08:55
ISW: Prigožin koristi položaj kod ruskog vođstva za samopromociju

Finansijer Vagner grupe Jevgenij Prigožin vjerovatno će se nastaviti oslanjati na svoje postojeće informacione linije napada kako bi se promovisao i tražio daljnje privilegije od ruske vojske budući da je zadržao rehabilitovan položaj kod ruskog vodstva, objavio je Institut za proučavanje rata u svom najnovijem ažuriranju.

Ruski izvori su 30. aprila cirkulisali navodno Ministarstva odbrane Prigožinu kao odgovor na njegov nedavni intervju u kojem se prijeti povlačenjem Vagnerovih snaga ako ruska vojska ne osigura više municije. U pismu od 23. aprila navode se pojedinosti o municiji i opremi koju ministarstvo daje Vagneru. Objavljivanje pisma možda je bio pokušaj da se Prigožin spriječi da kritikuje Ministarstvo obrane zbog nestašice municije.

Međutim, Prigožin je odgovorio da brojke navedene u dokumentu nisu dovoljne za Vagnerove potrebe. Potom je 1. maja ustvrdio da je Vagner zarobio veliku zalihu oružja od ukrajinskih snaga i ponudio da ih zamijeni za resurse koji su Vagneru potrebni.

08:50
Ukrajinski general: Potisnuli smo Ruse iz dijelova Bahmuta

Ukrajinski vojnici potisnuli su ruske snage s nekih položaja u Bahmutu u žestokim borbama, rekao je sinoć ukrajinski general, dok Bijela kuća vjeruje da je u ratu u Ukrajini od decembra ubijeno više od 20.000 ruskih boraca.

07:20
Rojters: SAD vjeruju da su ruske snage u Ukrajini pretrpjele 100.000 žrtava za 5 mjeseci

Bijela kuća je procijenila da je ruska vojska pretrpjela 100.000 žrtava u posljednjih pet mjeseci u borbama u oblasti Bahmut u Donjeckoj oblasti i drugim regionima Ukrajine.

Brojka je zasnovana na procjenama američkih obavještajnih službi, rekao je 1. maja portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi i uključuje više od 20.000 mrtvih, od kojih polovina iz grupe Vagnerovih plaćenika, prenosi Rojters.

07:15
Kina podržala u UN-u rezoluciju kojom se Rusija označava kao agresor

Kina je odustala od prakse suzdržavanja od glasanja u UN-u kada se odlučivalo o dokumentima s jakim formulacijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Ipak danas je rezoluciju Opšte skupštine UN-a u kojoj je Rusija označena kao “agresor” Peking podržao.

Ruski nezavisni medij The Moscow Times se poziva na informacije koje je objavilo islandsko predstavništvo pri svjetskoj organizaciji. Riječ je o dokumentu koji nosi šifru A/77/L.65 i nosi naziv “Saradnja između Ujedinjenih nacija i Vijeća Evrope”. Govori o “izazovima bez presedana” s kojima se Evropa suočava “nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a prije toga na Gruziju”.

07:10
Vatikan želi pomoći povratku ukrajinske djece koju su Rusi zarobili

Poglavar Katoličke crkve papaFranjorekao je juče da je u toku tajna mirovna misija koja se odnosi na rat u Ukrajini, ali nije naveo detalje.

Rekao je da je Vatikan voljan pomoći da se olakša povratak ukrajinske djece odvedene u Rusiju tokom rata.

Franjo nije naveo detalje na pitanje da li je tokom svojih razgovora u Budimpešti ovog vikenda sa mađarskim premijeromViktorom Orbanomili predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Mađarskoj govorio o mirovnim inicijativama.

Deportacije ukrajinske djece su zabrinjavajuće otkako je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. Franjo je rekao da je Sveta Stolica već pomogla u posredovanju u nekim razmjenama zatvorenika i da će učiniti “sve što je ljudski moguće” da ponovo spoji porodice.

“Svi ljudski gestovi pomažu. Gestovi okrutnosti ne pomažu”, rekao je.

Podsjetio je da je Sveta Stolica omogućila neke razmjene zatvorenika, radeći preko ambasada, te da je bila otvorena za zahtjev Ukrajine da se ukrajinska djeca ponovo spoje sa njihovim porodicama.

07:00
Prigožin opet napao rusko ministarstvo: “Ubiće nas birokrate”

Šef Wagnera pozvao je ministarstvo odbrane Rusije da njegovim borcima osigura više oružja.

Jevgenij Prigožin, osnivač Wagner grupe, rekao je da njegovi vojnici trebaju najmanje 300 tona artiljerijskih granata dnevno kako bi nastavili s napadom.

“Trista tona dnevno je 10 teretnih kontejnera, uopšte nije puno… ali ne dobijamo više od trećine tog iznosa”, rekao je u videu koji je navodno snimljen iz grada Soledara, sjeveroistočno od Bahmuta.

U videu je vođa Wagnera rekao da ako je grupi suđeno da umre, onda to “ne bi bilo od ruku ukrajinske vojske ili NATO-a, već zbog naših domaćih birokrata”.

Portal Analitika

Komentari (19)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Ljubo_neregistrovani
02.05.2023. 17:04

....U vezi sa sabotazom na ST1 i 2 dovoljno je pozvati se na katinsku poslovicu Cui bono. I americki novinar Seymour Hersh objavio je ( od insajdera dobijene ) infornacije da su za sabotazu krive SAD i Nirveska.

3
8
M Morača_neregistrovani
02.05.2023. 13:02

Zapad posustaje materijalno i u oružju. To što je posla znači da će u buduće biti manje. Preko 30 najbogatijih država svijeta muku muči sa siromašnom Rusijom ,koja i dalje naprjeduje.

4
23
D DgraPG__neregistrovani
02.05.2023. 15:51

@Morača_neregistrovani Ahahahaha, NATO nije dao ni 3-4% svog naoružanja Ukrajini, a najveća država svijeta Rusija muku muči sa najsiromašnijom državom Evrope. Evo čisto ako ne znaš Evropa ima 7000 vojnih letjelica, SAD ima 19000 vojnih letjelica, a Rusija 1300 vojnih letjelica. NATO nije prisutan u Ukrajini, jer da jeste to bi bio očišćen prostor od Rusije u rekordnom roku. Bukvalno u roku od nekoliko nedjelja NATO kampanje bombardovanja. Rusija je ta koja gubi ogroman procenat svoje vojske, dok NATO samo donira oružje Ukrajini i posmatra kako se glupa Rusija uništava.

16
2
R Rollz_neregistrovani
02.05.2023. 16:03

@DgraPG__neregistrovani To sto si naveo je totalna nebuloza. RF ima oko 12.000 letjelica. U tih 19.000 sto si naveo u SAD oko jedne trecine su DRONOVI dugog dometa. Kad su tenkovi u pitanju RF je i tu u paru sa SAD. U UKR ratuje samo jedna mala frakcija redovne vojske RF, njih oko 200.000, sa skoro 170.000 Vagnerovih placenika prema zadnjim podacima. Gro oruzja za vojsku RF dolazi upravo iz fabrika oruzja iz Rusije. Gro oruzja za Vagner grupu dolazi iz Sjeverne Koreje, Venecuele, Irana, Mijanmara i Uzbekistana. I nije tacno da NATO drzave nisu dale ni 3-4% svog naoruzanja. Dali su oko 17%. Procjena Britanskog Mi6 je oko 200.000 stradalih RUsa, i oko 240.000 stradalih Ukrajinaca. UKR vojska regrutuje djecu od 15 godina [spustili su starosnu granicu i podigli je na do 70 godina]. Kontraofanziva je osudjena na propast jer RF u artiljeriji, tenkovima i avijaciji ima prednost u odnosu od 12 na prema 1. Prvo ide Vagner pa regruti pa tek onda redovna vojska RF. UKR je zavrsena prica.

2
12
L Ljubo_neregistrovani
02.05.2023. 16:57

@DgraPG__neregistrovani .....NATO nije dao ni 3-4% svog oruzja Ukrajini. .....Sta bi bilo da su im dali i 100% svog oruzja? Da li bi mogli Ukrajinci to da koriste, servisiraju, skladiste? NATO vojska nije ukljucena u Ukrajini ali pojedinci specijalci jesu. Za neke se sazna da su prisutni tek kada piginu ili budu zarobljeni.

2
7
D Danilo_sa_Cetinja
02.05.2023. 11:54

SLAVA HRABRIM UKRAJINCIMA NA ODBRANI SVOJE DRŽAVE.TAKO JE KO VOLI SVOJU DRŽAVU I POBJEDA JE SIGURNA.RUSKI FRER PUTIN UBICA I RATNI ZLOČINAC SKORO NA SMETLJIŠTU ISTORIJE.FIRER PUTKO KAPUT.

24
2
D Dačo_neregistrovani
02.05.2023. 21:00

@Danilo_sa_Cetinja Ti pismen i dobre volje,ka vazda...

0
7