Politika

"Treba raditi na jačanju političkog dijaloga i kontakata"

Ivanović sa ambasadorima Izraela, Alžira i Gruzije: Apsolutni prioritet integracija u EU

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Izraela Jahelom Vilanom, Alžira Fatahom Mahrazom i Gruzije Tamarom Liluašvili i tom prilikom predstavio vanjskopolitičku orijentaciju 44. Vlade uz isticanje da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

Ivanović sa ambasadorima Izraela, Alžira i Gruzije: Apsolutni prioritet integracija u EU Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

„Tokom sastanka sa ambasadorom Izraela ocijenjeno je da su bilateralni odnosi bliski i stabilni, da se u kontinuitetu razvijaju i da postoji sadržajna saradnja u brojnim oblastima. U kontekstu izraelsko-palestinskog pitanja, ponovljena je privrženost Crne Gore dvodržavnom rješenju i uspostavljanju trajnog mira, uz osudu terorističkog napada Hamasa i poziv na prekid vatre, te obezbjeđivanje humanitarne pomoći civilima u Gazi“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Razgovor sa ambasadorom Alžira bio je prilika da se razmijene mišljenja o daljoj dinamici razvoja bilateralnih odnosa, naročito u oblastima u kojima postoji potencijal i obostrani interes, kao što su energetika, turizam i pomorski saobraćaj.

„Sagovornici su konstatovali da, u narednom periodu, treba raditi na jačanju političkog dijaloga i kontakata, a pohvalili su saradnju dvije zemlje u međunarodnim forumima“ kazali su iz MVP.

U fokusu razgovora sa ambasadorkom Gruzije bila je zajednička evropska vizija, kao strateški okvir razvoja, koji doprinosi dinamičnijim bilateralnim odnosima i sveukupnoj saradnji.

„Sagovornici su odnose dvije države ocijenili prijateljskim i veoma dobrim, čemu doprinosi i obostrana spremnost za dalje jačanje kontakata na visokom nivou. Razmijenjena su mišljenja o dijeljenju iskustava iz evropske agende, a ministar je naglasio da je integracija u EU apsolutni prioritet Vlade i da će Crna Gora nastaviti da podržava evropske aspiracije Gruzije“ zaključuje se u saopštenju iz MVP.

Portal Analitika