Društvo

Za novu članicu Upravnog odbora izabrana dr Jasmina Nikčević

Ivan Jovović novi predsjednik Matice crnogorske

Petnaesta, vanredna Skupština Matice crnogorske održana je juče u Podgorici. Generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović, u ime delegata, zahvalio je dosadašnjem predsjedniku Draganu Raduloviću „na plodnoj saradnji, predanom radu i dostojanstvenom reprezentovanju u društvenom i kulturnom životu Crne Gore i u inostranstvu“.

Ivan Jovović novi predsjednik Matice crnogorske Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

Na prijedlog Upravnog odbora Skupština Matice crnogorske za novog predsjednika izabrala je mr Ivana Jovovića, člana Upravnog odbora Matice od 2013. godine i predsjednika Ogranka Bar Matice crnogorske. 

U obraćanju Skupštini nakon izbora, Jovović je zahvalio na povjerenju, naglasivši odgovornost pozicije predsjednika Matice crnogorske u crnogorskom društvu „imajući u vidu da za protekle tri decenije, od utemeljenja ove organizacije, zahvaljujući stručnom i posvećenom radu, te postavljenim moralnim uzusima ljudi, koji su u funkcionalnom smislu, reprezentovali Maticu crnogorsku, ostavili neizbrisiv trag u crnogorskoj kulturi i dali značajan doprinos oblikovanju savremenog identiteta crnogorskog naroda, o čemu svjedoče i najviša državna priznanja Matici crnogorskoj“.

Jovović: Biću saveznik svima koji žele da unaprijede crnogorski kulturni proizvod

„Društveno-političke promjene u Crnoj Gori koje su nastupile prije nepune tri godine zahtijevaju od Matice crnogorske, da uprkos nepovoljnom ambijentu, nastavi da obavlja zadatu misiju, saglasno odredbama Zakona o Matici crnogorskoj, kao i ostalim statutarnim i programskim određenjima. Jasno je, da u postojećim okolnostima neće biti jednostavno raditi na očuvanju i njegovanju identiteta crnogorskog naroda i proklamovanih vrijednosti Crne Gore, kao građanskog, pa samim tim, multikulturalnog i sekularnog društva, koje želi suštinski da bude integralni dio evro-atlantske zajednice država i naroda", kazao je Jovović.

Ivan-Jovovi-portret

Navedene vrijednosti su, kaže, ugrađene u temelje ove ustanove i one su za nas obavezujuće da ih branimo kroz različite forme djelovanja, u granicama kadrovskih i materijalnih mogućnosti, s obzirom da je državni i nacionalni integritet Crne Gore, baziran na Ustavu i važećoj legislativi, duboko uzdrman, što proizvodi zabrinutost ne samo kod našeg članstva, već i kod mnogih građana Crne Gore, kao i kod pripadnika naše dijaspore.

"Ukazao bih da ću sa pozicije predsjednika Matice crnogorske biti iskreni saveznik svim subjektima koji žele da unaprijede crnogorski kulturni proizvod, zaštite nacionalnu baštinu, i u konačnici, sva zagarantovana individualna i kolektivna prava crnogorskog naroda i svih građana Crne Gore”, poručio je Jovović.

Skupština Matice crnogorske je nakon izbora Ivana Jovovića za predsjednika, za novog člana Upravnog odbora izabrala dr Jasminu Nikčević, profesoricu na Studijskom programu za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG, dugogodišnju predśednicu nikšićkog Ogranka Matice crnogorske.

Skica za portret

Ivan Jovović autor je dvije knjige u izdanju Matice crnogorske: Iz prošlosti Dukljansko – barske nadbiskupije Prilozi za istoriju Barske nadbiskupije. Priređivač je i urednik fototipske publikacijeTri studije o Dukljansko – barskoj nadbiskupiji, izdavač Matica crnogorska, a bio je zamjenik urednika i koautor monografije Dukljanski Knez Sveti Vladimir (970–1016), izdavač Fondacija Sv. Petar Cetinjski. Urednik i koautor je monografske studije Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti. U časopisu Matica objavio je i priredio veći broj stručnih radova. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih naučnih skupova, konferencija i simpozijuma.

Rođen je 1977. godine u Baru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici 2001. a magistarski rad odbranio na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2010. Od 2013. godine bio je direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore. Imenovan je 2014. za člana međudržavne Mješovite komisije Vlade Crne Gore i Svete Stolice. Obavljao od 2018. godine funkciju pomoćnika direktora Uprave za dijasporu. Bio je član vladinog tijela Savjet za saradnju sa iseljenicima. Od 2022. godine je na poziciji načelnika za viznu politiku, prelete i tranzit u Ministarstvu vanjskih poslova. Vanredni je član DANU i član Crnogorskog PEN centra. Bio je član državnog Odbora za obilježavanje 1.000 godina od smrti kneza Vladimira Dukljanskog – Sv. Vladimira. 

Angažovan kao saradnik na realizaciji Leksikona diplomatije Crne Gore Leksikona crnogorskih dinastija u izdanju CANU.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
E Evitabr_neregistrovani
08.05.2023. 14:33

Čestitam našem sugrađaninu, pravi barani se tobom ponose !!!

11
1