Svijet

Italijani marširali u znak podrške pravu na abortus

Nekoliko hiljada ljudi marširalo je ulicama Rima, Milana i drugih gradova u Italiji u znak podrške pravu na abortus, za koje mnogi smatraju da će se naći na udaru ekstremno desničarske stranke "Braća Italije" - pobjednice parlamentarnih izbora u nedjelju i izvesnog stožera okupljanja nove vladajuće koalicije.

Italijani marširali u znak podrške pravu na abortus Foto: ap
BetaIzvor

Na Međunarodni dan bezbjednog abortusa, na marševima u Rimu i Milanu isticani su transparenti „Moje tijelo, moj izbor“ i „Bezbjedno za svakoga“.

Procjenjuje se da je u oba grada bilo po hiljadu učesnika ovih protestnih skupova čiji je cilj upućivanje poruke vjerovatnoj budućoj premijerki Đorđi Meloni i njenoj stranci „Braća Italije“ da neće biti tolerisane nikakve izmjene zakona iz 1978. godine, poznatog kao Zakon 194, koji garantuje ženama pravo na abortus.

Vrhovni sud SAD je ljetos srušio 50 godina star presedan na osnovu kojeg je abortus bio federalno pravo žena i mnogi to smatraju indikatorom budućih trendova u svijetu.

Đorđa Meloni je prije izbora tvrdila da kao premijerka neće dirati Zakon 194, već da se zalaže za ekonomsku pomoć ženama koje se odluče da ne abortiraju već da rode.

Organizatori protesta kažu da se plaše da će „Braća Italije“ kada dođu na vlast, lansirati „trijadu bog- domovina-porodica“, u skladu s političkim manifestom Đorđe Meloni.

Po njihovim riječima, to će zavesti „rigidne rodne uloge i ženama nameniti zadatak reprodukcije i odgajanja bijele, patrijahalne, heteroseksualne nacije“.

Đorđa Meloni će postati ne samo prva žena premijer Italiji, već i prvi premijer krajnje desnog političkog usmjerenja poslije Drugog svjetskog rata.

Italija dozvoljava abortus do 12. nedjelje trudnoće, a potom samo ako su ugroženi ženino zdravlje ili život. Zakonom se garantuje i pravo ljekara da ne izvede abortus pozivajući se na razlog savjesti.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.