Svijet

Italija: Muzej spalio umjetnička djela protestujući zbog smanjenja budžeta

Izvor

Muzej savremene umjetnosti u Kasoriji napravio je u utorak logorsku vatru ispred svoje zgrade i spalio sliku francuske umjetnice Severin Buržinjon koja je podržala protest.

Direktor muzeja Antonio Manfredi rekao je da će 1.000 djela biti uništeno u svakom slučaju zbog nezainteresovanosti vlasti. On je, prenosi AFP, dodao da će ove nedjelje biti spaljena još tri umjetnička djela.

Manfredi je prošle godine saopštio da je pisao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel tražeći azil, jer su mu se smučile prijetnje mafije i neuspjesi italijanskih vlasti da zaštite bogato kulturno nasljeđe Italije.

On je rekao da će, ako mu azil bude odobren, cio muzej ponijeti sa sobom.

Manfredi nikada nije dobio odgovor od vlasti, ali su u Berlinu u maju prošle godine umjetnički krugovi organizovali izložbu i izložili neka djela iz Manfredijevog muzeja.

- Ukoliko vlada dozvoli propast Pompeja kakve šanse onda ima moj muzej - rekao je tada Manfredi, poslije izvještaja da čuveni drevni rimski grad propada.

Muzej je inače poznat po svojim smjelim izložbama uperenim protiv napuljske mafije.

Ministarstvo kulture Italije prošle nedjelje je odredilo eksternu administraciju za muzej savremene umjetnosti u Rimu zbog sve većih dugova muzeja. Muzeju, poznatom pod imenom Maksi, budžet je smanjen za 43 procenta prošle godine.

(foto: putopisi.net)

Portal Analitika