Marketing

Istraživanje Telekoma među eSport entuzijastima: Igranje video igara podstiče strateško razmišljanje, socijalizaciju i kreativnost

Video igre su neizostavan dio svakodnevice velikog broja ljudi, a preko 70 posto aktivnih korisnika igra ih duže od 10 godina, pokazalo je regionalno istraživanje koje je sproveo Hrvatski Telekom među eSport entuzijastima iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Istraživanje je sprovedeno među ispitanicima od 18 do 40 godina koji redovno igraju video igre.

Istraživanje Telekoma među eSport entuzijastima: Igranje video igara podstiče strateško razmišljanje, socijalizaciju i kreativnost Foto: Telekom
Portal AnalitikaIzvor

Kao prva tri pozitivna aspekta, gejmeri su istakli razvijanje strateškog razmišljanja (čak 83 posto), upoznavanje novih ljudi (61 posto) i razvijanje kreativnosti (56 posto). 

Pokazalo se kako svaki peti zaljubljenik u eSport vidi igranje video igara kao priliku za poboljšanje vlastite digitalne pismenosti, pa tako više od 85 posto njih bilježi odlične ili vrlo dobre rezultate u školi ili na fakultetu. 

Pozitivno je i to što se 80 posto gejmera osjeća srećno kada igraju video igre, dok više od 65 posto navodi opuštenost kao dominantan osjećaj. U virtualnom svijetu oni se i aktivno socijalizuju, pa je čak 75 posto njih steklo pet do deset novih prijatelja zahvaljujući esportu.

Takođe, 50 posto mladih igrača smatra kako igranjem video igara jačaju reflekse i fokus, analitičnost i orijentaciju, a 45 posto njih eSport vide i kao priliku za dodatan prihod uz postojeći posao, dok se 34 posto njime želi i profesionalno baviti. 

No, uprkos rasprostranjenosti video igara, čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanim za esport i gaming industriju.

„Danas je jasno da eSport i gejming donose brojne benefite ako im se pristupa odgovorno, da podstiču socijalizaciju, kreativnost i strateško razmišljanje, i upravo je to jedan od razloga zbog kojeg smo sa kolegama iz Hrvatske i Makedonije pokrenuli Telekom eSports Championship. Drugim riječima, željeli smo da i široj javnosti približimo prilike za promovisanje vrijednosti važnih mladima i borbu protiv stereotipa kroz eSports, koji je već sastavnio dio njihovih života“, kazao je Marjan Popović, vođa službe za multimedijalne sadržaje u Crnogorskom Telekomu.

Svjestan prisutnosti brojnih stereotipa o ovoj industriji, ali i prednosti koje donosi odgovorno igranje, Telekom pokrenuo je regionalno takmičenje Telekom eSports Championship, na kojem učestvuju igrači iz Crne Gore, Hrvatske, i Sjeverne Makedonije, a osim dobre zabave njegov cilj je i edukacija te promovisanje jednakosti, borba protiv govora mržnje, briga o sebi. 

Tako su sastavni dio takmičenja razne aktivnosti kojima se podstiče razvoj novih vještina kod takmičara, ali i gledaoca. 

Finale ovogodišnjeg regionalnog takmičenja održaće se 19. novembra u Zagrebu, a za sve detalje pratite Telekom eSports društvene mreže.

Portal Analitika