Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Istraživanje MPIS projekta pokazalo: Postoji značajan potencijal za unapređenje inovacija u sportu u Crnoj Gori

Istraživanje MPIS projekta pokazalo: Postoji značajan potencijal za unapređenje inovacija u sportu u Crnoj Gori

Studija koja je objavljena u prestižnom naučnom časopisu „Sport Mont“ je potvrdila da postoji značajan potencijal za unapređenje inovacija u sportu u Crnoj Gori; međutim, kreatori politika i druge zainteresovane strane, uključujući sportske administratore i druge sportske lidere, bi trebalo da osnaže kapacitet sportskih organizacija da inoviraju oblast svog djelovanja.

Istraživanje MPIS projekta pokazalo: Postoji značajan potencijal za unapređenje inovacija u sportu u Crnoj Gori Foto: ucg
Portal Analitika/UCGIzvor

Studija je sprovedena u okviru projekta „Crnogorska platforma za inovacije u sportu (MPIS)“, a imala je za cilj da analizira stavove zvaničnika sportskih organizacija prema vezama između sportskog sektora, sportske industrije i organizacija znanja sa inovacijama u crnogorskom sportu. Ovim projektom rukovodi Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, a finansira se u okviru programa za podsticanje učešća u programima Horizont 2020 i COST koje je odobrilo Ministarstvo nauke.

- Dobro je poznato da sve moderne organizacije koje se ističu kao lideri u svojim industrijama imaju jedan zajednički faktor koji ih okuplja, a to je činjenica da su sve posvećene inovacijama. Ova činjenica važi i za sport - ističe jedan od autora ove studije, prof. dr Stevo Popović, vanredni profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. Međutim, do sada se nisu sprovodila empirijska istraživanja u ovoj oblasti, te su naša znanja, uglavnom bila ograničena na nivou pretpostavki – navodi on.

Ova studija je obuhvatila 75 ispitanika, odnosno zvaničnika sportskih organizacija iz Crne Gore koji su direktno ili indirektno zaduženi za razvoj inovacija u svojim organizacijama, i predstavlja polaznu osnovu za uspostavljanje nove metodologije u oblasti inovacija u sportu koja će biti jedan od ključnih izlaza predmetnog projekta i osnova za sprovođenje još jedne kompleksnije studije.

Članak pod naslovom „Attitudes of Sport Organization Officials toward Links between the Sports Sector, Sports Industry, and Knowledge Organizations with Innovations in Montenegrin Sport“ potpisuje pet autora, od kojih su sa Univerziteta Crne Gore: prof. dr Stevo Popović, prof. dr Duško Bjelica, prof. dr Sanja PekovićiMiodrag Zarubica, kao i autor sa Univerziteta u Novom Sadu: doc. dr Radenko Matić.

Cijeli članak dostupan je na sljedećoj adresi:http://www.sportmont.ucg.ac.me/?sekcija=article&artid=1836

Portal Analitika