Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • "Istoriju falsifikuju, a ni matematika im ne ide": Lekić je saopštio netačan podatak, Pljevlja nijesu oslobođena 27. oktobra

Istoričar i univerzitetski profesor Adnan Prekić 'korigovao' navode direktora RUP

"Istoriju falsifikuju, a ni matematika im ne ide": Lekić je saopštio netačan podatak, Pljevlja nijesu oslobođena 27. oktobra

Direktor Rudnika uglja Pljevlja i čelnik tamošnjeg odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić saopštio je na promotivnom skupu u tom gradu kako očekuje da Dan Opštine Pljevlja ubuduće bude obilježavan 27. oktobra, na Svetu Petku.

"Istoriju falsifikuju, a ni matematika im ne ide": Lekić je saopštio netačan podatak, Pljevlja nijesu oslobođena 27. oktobra Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

On je to obrazložio navodima kako su Pljevlja tog dana "dva puta oslobođena od dva carstva".

No, slučajno ili ne, Lekić je zapravo iznio netačnu informaciju. Na to je ukazao i istoričar i profesor UCG Adnan Prekić, koji je sve potkrijepio i citatima iz tadašnje štampe.

"Ne samo što "oslobodioci" imaju problem sa istorijom koju falsifikuju i izmišljaju, imaju problem i sa matematikom. Crna Gora je oslobodila Pljevlja u ponedjeljak 15. oktobra 1912. godine po starom, odnosno 28. oktobra po novom kalendaru", naglasio je Prekić.

Lekić: Dan opštine Pljevlja da se slavi na Svetu Petku
9
Lekić: Dan opštine Pljevlja da se slavi na Svetu Petku
28.05.2023 11:58

On je dodao kako je "navodno oslobođenje na Svetu Petku laž i fikcija".

Podsjetimo, aktuelni Dan oslobođenja Pljevalja je 20. novembar. Tog su dana partizanske jedinice oslobodile grad na krajnjem sjeveru naše države.

No, kako u našoj državi već neko vrijeme postoje sve snažniji pokušaji revizije istorije, uz omalovažavanje velikih pobjeda antifašističkog partizanskog pokreta koji je oslobodio Crnu Goru od okupatora i njihovih saradnika, onda ni najnovije inicijative iz Pljevalja nikoga više ne čude.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m moron_neregistrovani
29.05.2023. 05:13

Lekić je ortodoks moron. Ni Sveta Petka mu pomoći ne može!

13
0
z zzzzzz_neregistrovani
28.05.2023. 21:04

Je li ovi Lekic pop? kako he ta Petka postala svetac? glasanjem?

9
0
E Emina_J
28.05.2023. 20:35

Nije samo atak na Crnogorsku Religijsku istoriju , vec i nao onu Antifasisticku ...!!!... sto ce reci , namjera je brisanje i stvaranje vise vjekovnog vakuma ... slicno smo i danas viđeli u Mostaru ...!! " Podsjetimo, aktuelni Dan oslobođenja Pljevalja je 20. novembar. Tog su dana partizanske jedinice oslobodile grad na krajnjem sjeveru naše države."

14
0
B Bizmark_neregistrovani
28.05.2023. 14:38

Zašto taj pajac još uvijek nije u pritvoru zbog neokolonijalnog ugovora koji je potpisao sa EPS?!

34
0
N NOR1945_neregistrovani
28.05.2023. 13:22

gde je i šta radi ta naša ,,služba ,,koja čuva Ustavno Pravni Poredak države CG, za koga oni rade i zbog čega primaju plate,Pa daje sreće ova banda četnička bi dosad bila poapšena , rovare nam državu kao ,,čergu,, šovinisti ,cetnici popovi,izdajnici , i ostala bagra.

38
0
T Tomato_neregistrovani
28.05.2023. 18:15

Vidji junacine kako bi slao tudju djecu da hapse. Ti i tvoja familija se dobro naoruzajte pa hapsite a na pricu je lako

3
9
E Emina_J
28.05.2023. 21:13

@Tomato_neregistrovani ......sta ovo pricate ...kakvo oruzje...!!.. upristojite se malo , jer cete ove rijeci poslije demantovati , da vam se namecu...!!!

7
0
R Rikošet_neregistrovani
28.05.2023. 13:12

Seljober ostaje seljober. Zaludo fotelja. Nekome se i na facu vidi da je seljober.

47
1