Politika

Stav

Istorijska repriza: Noćne more o izlasku na more

Bojim se da glas i sijeda rezurekcija Emilova sa skupštinske srpske govornice, kao zloslutna ptica, ne najavi novo/staro vrijeme. Ono u kom su novinarske redakcije smišljale eufemizme za zločine. Kalašnjikovi su tu, kao nekada, a čuje se i pjesma „starih drugova“

Istorijska repriza: Noćne more o izlasku na more Foto: Foto: Gradski portal
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Volio bih da živimo neko ljepše vrijeme u kome bi nedjeljne teme dolazile iz drugih epoha. Na primjer, iz ove koju nominalno sada živimo, u kojoj Ilon Mask "iskače iz frižidera" i najavljuje, sa svojom sociopatskom mesijanskom dijagnozom, da će njegovi novi izumi učiniti da, stimulacijom moždane mase, nepokretni ustanu a slijepi progledaju.

Ili da ću, u nedostatku tema koje nas okupiraju još od pretprošlog vijeka, u nekoj „dosadnoj“ sedmici, pisati jednostavno o fudbalskim transferima, na primjer. Ili vremenskoj pronozi. Ili o receptima za paštu. A vi ćete međusobno šerovati takve tekstove živeći „umjetnost dokolice“ u verziji Crne Goru koju utopijski zovemo Monako.

Ali ništa od fudbala, pašte i vremenskih prilika! Istorija se, OPET, ponavlja. Umjesto unikatnog primjera epskog formata izdajnika-serdara Janka Vukotića, danas imamo fabrikovane serije igračaka sa njegovim likom, koje sjede u srpskim klupama i odgovaraju pred učiteljicom.

Snimak koji je svima izazvao želudačne iritacije iz Skupštine druge Srbije lansirao je nove zvijezde - i na Youtube i u istoriju. Ne bih volio da sam u njihovoj koži. Količina sprdačine i prezira od beogradskih prijatelja (dakle SRBA), koji od juče samo zovu zastidjela je, evo priznajem, i mene jer nisam imao odgovor na pitanje: „O čemu se radi“?

Ovako predsjednik Opštine Mojkovac polaže račune Skupštini Srbije (VIDEO)
64
Ovako predsjednik Opštine Mojkovac polaže račune Skupštini…
10.01.2023 12:50
Kovačević: EPCG vode srpske stranke, Srbi iz opštine su sa njima spasili Željezaru...
27
Kovačević: EPCG vode srpske stranke, Srbi iz opštine…
10.01.2023 19:12


Pa, o čemu se, ovdje zapravo, radi? 

„Inače, u Srbiji kažemo: Dok postoji Herceg Novi u Srbiji imamo izlaz na more“. U ovoj rečenici predsjednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, inače članice ultra desne partije Zavetnici, po sred krunske institucije države Srbije, na direktan način ugrožava se teritorijalni integritet naše države i otkriva teritorijalna pretenzija Srbije nad cijelim gradom u našoj zemlji. Ne, Srbija nema izlaz na more, ni preko Herceg Novog, niti preko ni jednog drugog grada na planeti!

Istorija se, OPET, ponavlja

Politička klika koja nas zastupa u vidu Vlade u tehničkom mandatu, na ovaj, u najmanju ruku diplomatski mega skandal (izjava dolazi od predsjednice skupštinskog odbora) nije reagovala ni najmanjim protestom!

Grupu „đaka“ koji su snishodljivo, bljutavim podaničkim tankim glasićima „odgovarali“, utrkujući se u tome ko će biti servilniji, neću ni komentarisati! Tragičnost tog prizora, u kome ljudsko dostojanstvo gine na najstramotniji mogući način, sama govori bolje nego što ga najveći majstori zanata pisanja mogu ikad opisati. Čast i bruka, srećom, žive dovijeka!

“Srbija na moru”: Ko je to u Beogradu okupio čelnike crnogorskih opština?
17
“Srbija na moru”: Ko je to u Beogradu okupio čelnike…
11.01.2023 07:15

O čemu se radi, kada ministri sa lokalnim dvorskim ludama odu na proslavu vazalnog ruskog dvora, znajući da ta praksa nedvosmisleno znači nepoštovanje i nepriznavanje teritorijalnog identiteta, sada treće države - Bosne i Hercegovine? Balkanci su na najteži mogući način naučili čemu je to uvertira i šta znači kada zvaničnici jednih država ne priznaju granice ili prisvajaju teritorije drugih! 

Treba li da napišem tu riječ da bi se ona i osvijestila, vizuelizovala pred našim očima i evocirala na horor traktorskih karavana, masovnih grobnica, majki u crnom, genocida! Rat! 

Damjanović i Kovač na svečanoj akademiji povodom neustavnog Dana RS-a
18
Damjanović i Kovač na svečanoj akademiji povodom neustavnog…
08.01.2023 18:08

Dok su hiljade Crnogoraca ljetos sa navijačkih tribina umjesto protokolarnih adresa, gradili dirljivo prijateljstvo sa narodom BiH, nekoliko fanova Dodikovog „šarma“ uspjeli su to pokvariti. I oni su aplauidirali na novokomponovane linije granica u okviru kojih „Svi Srbi trebaju da žive u jednoj državi“. 

O čemu se radi?

Naši, crnogorski, Srbi, valjda je do sada uvijek tako bilo, pripadaju državi Crnoj Gori, svojom kulturom doprinose identitetskom koloritu ove države, koja je baš zbog njih, Albanaca, Bošnjaka i ostalih necrnogorskih naroda koncipirana kao građanska? Naša je zastava simbol takve države. Naša himna takođe. Kad uzmete da se sprdate sa himnom, znači li to da se sprdate i s tom državom i da imate druge planove za nju? 

Toliko su opasni ovi gestovi, a svako ko nije slijep jasno vidi njihovu sinhronizovanost! Sinhronizovanost isključuje sljučajnost, a odsustvo slučajnosti najavljuje namjeru. Koja je to namjera?! Đe ste sada jahači srednjeg puta, da srednju mjeru nađete i ovog puta? 

Labudović: Crna Gora Srbiji nanijela više zla nego i najveći neprijatelji srpskog naroda
16
Labudović: Crna Gora Srbiji nanijela više zla nego…
11.01.2023 07:24

Bojim se samo da glas i sijeda rezurekcija Emilova sa skupštinske srpske govornice, kao zloslutna ptica, ne najavi novo/staro vrijeme. Ono u kom su novinarske redakcije smišljale eufemizme za zločine. Kalašnjikovi su tu, kao nekada, a čuje se i pjesma „starih drugova“.

Crnogorski borci protiv konflikta su, kako tada tako danas, demonizovani i u medijima „građeni“ kao nacionalisti. Progresivni i prograđanski intelektualci izolovani iz redovnih društvenih tokova, proganjani i demonstrativno otpuštani, kao primjer ostalima. 

Iako se, sasvim očito, istorija ponavlja onda kada ne bi smjela, tolika šutnja sa toliko mnogo adresa, onih uz pomoć kojih smo tada uspjeli da se uzvučemo iz ralja čistog zla, mene danas tjera da se pitam, iznova i iznova, jer zaista mi nije jasno - o čemu se ovdje radi!?

Portal Analitika

Komentari (67)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Milan_neregistrovani
18.01.2023. 03:00

Srbi - necrnogrski narod?! Ne, nisam naci(onali)sta.

0
0
E E_viva_vero_montenegro
12.01.2023. 21:17

E dali ste primijetili kad srbi dobiju žestoko po nosu na Kosovo kao što su to za ove praznike pa su im malo zaprli😄 pa od ijeda i bijesa odmah se sruče svim i svačim na cg jer zbog velikog broja izdajnika i i podrepnih muha iz cg njima je za sada cg mek trbuh i tu se istresu, čuli smo onu crkotinu rakića šta govori ovih dana to je sve od bijesa zbog Kosova jer se intelektualni invalid nada da će i tamo da litija ka po cg 😀

20
5
s spavle_neregistrovani
12.01.2023. 16:58

Zboraše knjaz Nikola: Venčavam te srpsko more, sa slobodom Crne Gore.

7
50
N Njegos_neregistrovani
12.01.2023. 18:28

@spavle_neregistrovani nikad,branicemo se💪💪💪💪💪💪💪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

33
2
N Nase_more_zauvijek_neregistrovani
12.01.2023. 19:41

@spavle_neregistrovani Snila baba sto jok mili bilo. NIKAD!

25
2
S Smrt_fašizmu_neregistrovani
12.01.2023. 20:23

@spavle_neregistrovani Zboraše li bogoti.. Bićeš ga ti lično čuo kad to izgovori, ili je tu rečenicu ostavio u amanet tebi ili nekome još "rakoviću", (a ima ih k'o g....a), pa da se u današnje vrijeme š njima služite... Ko i sa svijem ostalijem falsifikatima i podmetačinama što plasirate ovome primitivnome narodu.. F....o pokvarena !

29
2
d dule_neregistrovani
12.01.2023. 13:47

Sve više i više Hrvata na ovom portalu.. Sad kao Crnogorci više vole Hrvate nego Srbe, a to nine istina!! 👁️👁️

8
53
N Nency_neregistrovani
12.01.2023. 13:53

@dule_neregistrovani Dule, O'LADI malo.,😷😏

45
3
S Sjever_neregistrovani
12.01.2023. 15:41

@dule_neregistrovani To zbog Marunovica !

3
23
N Nency_neregistrovani
12.01.2023. 13:02

..."UZALUD NAS BUDIŠ"....Svaka vaška i krpelj/tu svakako spada labudović/ su zarile otrovne nogice i rilo ,isisavaju krv iz ovog našeg krša/koji više nije ljuti../Isplivali" predstavnici" crnogorskih opština sa sve čeperkom od Emila i cvile,mole,lažu ...Srbijanci pravi ih preziru a oni nikad ponosniji...može i niže..viđećete..A mini pakovanje bilo čega,Emilo od srpske kuće..po ko zna koji put gmiže,gmiže i gmiže...pamtimo tog huškača iz 90-tih.. ponovo ima mikrofon....Da li najaljuje oluju...Ta marva uhvatila zalet...da li ih spremni čekamo?Oni su odavno spremni da nas potiru...DOSTA JE BILO SPRDNJE,UOZBILJIMO SE ✊✊✊🧹🧹🧹BUDI NAS DANILO,BUDI,BUDI...👍👏

53
3
H Hrvatska_neregistrovani
12.01.2023. 10:34

Za sve nas u susjedstvu bila bi katastrofa da se Srbija proširi na Crnu Goru. Godinama pratim vijesti iz cijele regije, te Srbi (na žalost većina) postaju sve zatucaniji. Čekaju neku promjenu geopolitičke situacije da nastave sa klanjem u opancima. Pokazalo se na sreću kroz protekle ratove da nema većih kukavica. Živim u jedno gradu na hrvatskoj obalim u kojem je prije rata bilo dosta Srba, te se odmah nakon rata mogla vidjeti promjena-više nije bilo smeća po ulicama i prirodi a ni Srba koji su bacali to smeće na sve strane. Kada bi Srbija došla do mora to bi bila neviđena ekološka katastrofa.

64
9
S Sjever_neregistrovani
12.01.2023. 11:03

@Hrvatska_neregistrovani Kod nas smeca nema, zaposlili smo neke iz CG i oni to sve ociste...

3
50
S Strazar_neregistrovani
12.01.2023. 18:34

@Sjever_neregistrovani Vase smece igra domine u kazamatima haskog tribunala .

27
1
B Bokelj_neregistrovani
12.01.2023. 22:34

@Sjever_neregistrovani U CG su ovi posrbijančeni crnogorci su metla i lopata svuđe u regionu, i njih koriste da čiste ulice.

11
1
I Irena_neregistrovani
12.01.2023. 09:52

Bravo, bravo!!!

45
1
E Eagles_neregistrovani
12.01.2023. 09:36

Bravo mr. Marunovic

57
2
S Sjever_neregistrovani
12.01.2023. 08:57

Pa kako o cemu se radi ? Pa to si gledao svakog dana kad dodju ili nasi odu kod nekih od najnizih sluzbenika EU ili SAD. Vazalna drzava (banana, ne mislim na one cuvene banane) , vazalni funkcioneri. Da im stranci ne dijele pomoc , nebi opstali. Pa kako da se ponasaju nego podanicki. I jedni i drugi.

32
5
J Jug_neregistrovani
12.01.2023. 09:14

@Sjever_neregistrovani Vazali kao sto je i Kosovo* koje finansiraju stranci i pune mu budzet da ne propadne. Vazali kao i BiH koja ima "visokog predstavnika".

4
33
R Romina__neregistrovani
12.01.2023. 08:55

CRNA GORA JE DOTAKLA DNO! GRADJANI MORAJU PRUŽITI OTPOR DA VIDE SVI DA NAS IMA KOJI BI SAČUVALI OGNJIŠTE KOJE NAS JE OTHRANILO! ❤️❤️❤️

56
2
b bella_neregistrovani
12.01.2023. 07:15

U zadnjim ratovima pri raspadu SFRJ, Crna Gora je bila postedjena , zahvaljujuci zna se kome. Njeni gradjani nisu osetili sve strahote pa sada lagano srljaju u propast. Tebi Danilo svako postovanje za istrajnu borbu. Ako svojim tekstovima prosvetlis makar jednu zavedenu osobu, uspeo si. Isto pokusavam u svom okruzenju i do sada nisam ima uspeha. Ovim ljudima su toliko isprani mozgovi da je to nerealno. Imama utisak kao da su stalno na nekim drogama ili steroidima.

81
1
S Slobodan_neregistrovani
12.01.2023. 07:02

Jutros na smjeni elitni serpski botovi,koliko god se trudili,ne mozete opravdati ove ulizice i pozmirepe..

70
2
V Vitao_neregistrovani
12.01.2023. 06:42

Srbonjama je samo do izlaza na more, e nećete moći bando

73
1
S Sjever_neregistrovani
12.01.2023. 09:13

@Vitao_neregistrovani I onako su vecina na moru...

2
39
N Nase_more_i_obala_07_neregistrovani
12.01.2023. 15:07

@Sjever_neregistrovani Samo kao turisti, kao i svi dobrodosli i platili ljetovanje.U H.Novi mogu i preplivati iz Italije.

21
1
B Bokelj_neregistrovani
12.01.2023. 22:41

@Sjever_neregistrovani Već su usuli naftu u IMTeove. Adio.

3
0
K Kortomalteze_neregistrovani
12.01.2023. 05:08

Kakva gomila ulizica,mene je sramota zbog nedostatka njihovog dostojanstva.,

77
2
S Smrt_fašizmu_neregistrovani
12.01.2023. 20:36

@Kortomalteze_neregistrovani A kad su to splač..e imale dostojanstvo ?

9
0
K Kamen_o_vrat_neregistrovani
12.01.2023. 21:00

@Kortomalteze_neregistrovani Srbija ce opet visiti kao Kamen o vratu Crnoj Gori, be dajuci joj da dise! Da se integrise na Zapad, gradi svoju ekonomiju, ubira plodove svoh sarma kao male mediteranske zemlje. Umjesto toga, Srbija ce je drzati decenijama kao taoca I izvora svojih mitova, sve dok se ne pojavi generacija politicara sa onim stvarima koje bi rijesile tu pat poziciju.

4
2
B Bokelj_neregistrovani
12.01.2023. 22:46

@Kamen_o_vrat_neregistrovani Mislim da griješiš. Nije ovo početak 20 vijeka. Danas se sve zna, a i CG je u sveru zapadnih interesa. Srbalje će kako god završi rat u Ukraini, Rusi na kraju odbaciti za svoj interes u Ukraini i uz dogovor sa Amerima.

4
0
E Esma_neregistrovani
12.01.2023. 01:48

"Progresivni i prograđanski intelektualci " -- Progresivan si zato sto si protiv tradicije i porodice, a za feminizam, lgbt i ostale gradjanske gluposti ? " Naša je zastava simbol takve gradjanske države." -- Kakva je zastava bila od 1840 pa do pre par godina?

6
67
m milica_neregistrovani
12.01.2023. 06:27

@Esma_neregistrovani. A śedi, ne raubuj istoriju....ne opravdavaj blato podaničko, ulizičko....Nikad nećete dobiti izlaz na more, NIKAD!!!! Boli vas uvo za bravuśane koje ste kupili srbskom kućom. A i nas, nek se gone u njihovu lepu.......

71
2
V Verica_neregistrovani
12.01.2023. 08:42

@Esma_neregistrovani- Esma draga, što ti blago mene ne promjeniš vjeru i ne odeš brate kod tvog nikad prežaljenog, od korone krepale mrcine Antilotija (koji dok bijaše živ, busa se u prsa kako vama svetosavskoj sekti čak ni korona ništa ne može a kamoli ljucka sila!) ižljubiš fino Antilotiju ruke i noge ne bi li te mrtav nekako blagosiljo i brate tako zvanično i svečano ne predješ u svetosavce crkve srbije? Stvarno mi nije jasno zašto više čekaš i gubiš "dragoceno vreme"? Pa majka mu stara, kad je mogo Nemanja Kusturica to da učini, pa sad četnička mrcina nidje nije pristo, niti ga te njegove Gedže ne podnose jer kažu "Turčin promenio veru" a svakako nidje drugo na svijetu osim Šumadije ne smije jadna četnička drtina ni da kroči, možeš onda i ti! Komparacija: 1. Dno 2. Dno dna, pa onda kilometarska pauza pa tek onda 3.Nemanja-Smrad.

34
1
C CaricaMilica_neregistrovani
12.01.2023. 09:18

@milica_neregistrovani Mi smo vec na moru , ako nisi znala ...

3
44