Politika

Predstavnici DF-a, SNP-a, DPS-a i Force kazali su da će se odazvati sjutrašnjem pozivu na sastanak koji je inicirala predsjednica Skupštine

Ishod dijaloga o prevazilaženju krize upitan

Predstavnici DF-a, SNP-a, DPS-a i Force kazali su u emisiji Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu, da će se odazvati sjutrašnjem pozivu na sastanak u cilju prevazilaženja političke krize, a koji je inicirala predsjednica parlamenta Danijela Đurović. Međutim, kako poručuju, pitanje je kakav će biti ishod tog dijaloga.

Ishod dijaloga o prevazilaženju krize upitan Foto: screenshot
RTCGIzvor

Maja Vukićević (DF) kazala je da će se taj politički subjekt odazvati pozivu na parlamentarni dijalog, iako imaju određene sumnje u te pregovore.

"Imamo sumnju u sjutrašnje pregovore, ali odazvaćemo se pozivu. Ne znam da li će biti nekog iskoraka. Ukoliko je namjera da se sjutra pregovara o Zakonu o opredsjedniku, DF neće u tome učestvovati. Ne mislimo da postoji bilo šta sporno u tom predlogu", kazala je Vukićević.

Dodaje da je interesantno da Ustav u Crnoj Gori brani DPS.

"Meni je interesantno da DPS brani ustav, budući da su ga sami prekršili toliko puta. Interesantno je vidjeti da oni brane Ustav", kazala je Vukićević i dodala da podržava svaki vid protesta.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović rekao je da je SNP uvijek bio za dijalog.

"Dijalog je potreban. Vidjećemo šta će se desiti sjutra. Ustavni sud nam je prijeko potreban", poručio je Ivanović.

Ivanović je ocijenio da se DPS ne može pomiriti sa činjenicom da su opozicija u Crnoj Gori.

"Prisutne su brojne opstrukcije. Ako se sjutra počne sa dijalogom, treba, posebno mi noćas da damo punu podršku, a ne da ne damo šansu dijalogu. Dijalog treba podsticati, znam da neće biti lako, ali ima mnogo neriješenih pitanja koje moramo riješiti", kazao je Ivanović.

Poslanica DPS-a Aleksanra Vuković saopštila je da će se DPS odazvati pozivu.

"DPS je sve vrijeme trajanje ove vlasti konstruktivno djelovao i odazvaće se pozivu. Međutim imamo neku vrstu dubioze, posebno kada imate ustavoruštelje, kada se dogodi novembarski prevrat, kada je izlasan jedan kontra-zakon o predsjedniku onda imate i odgovor koji ste imali večeras na crnogorskim ulicama", kazala je Vuković.

Kazala je da su predstavnici DPS-a spremni za dijalog "ali nikako uslovljavanjem".

Vuković je kazala da ta partija poziva na vanredne parlamentarne izbore.

"Ovo vam govori partija koja nije prošla najbolje na prethodnim lokalnim izborima, ali mi ovo govorimo jer je to ljubav prema državi", dodala je ona.

Prema njenim riječima, put za izlazak iz krize je formiranje političke vlade, "bilo čije".

"Pa makar DPS bio još veća opozicija", poručila je Vuković.

Predstavnik FORCE Genci Nimanbegu kazao je da očekuje da će lideri partija imati kapaciteta da postignu neki dogovor.

"Veoma sam zabrinut za put kojim smo krenuli zadnje dvije godine. Talas politikantsva i neodgovornopsti je doprinio tome da smo krenuli putem koji udaljava CG od građanskog drušptva", poručio je Nimanbegu.

Prema njegovoj ocjeni, sjutrašnji dijalog je obesmišnjen.

"Obesmišljen je dijalog. Ne očekujem da će biti dogovora sjutra. Partije kalkulišu u odnosu na svoje interese koje stavljaju ispred opštih interesa", kazao je Nimanbegu, i kazao da su vanredni parlamentarni izbori neophodni.

Portal Analitika