Abiznis

IRF smanjio troškove rada

Izvor

Fond je, kako se navodi u saopštenju, krajem 2011. godine donio i implementirao Odluku o umanjenju troškova zarada za 5 odsto, a nakon toga u martu mjesecu 2012. godine kroz izmjene u unutrašnjoj organizaciji umanjeni su izdaci za lične dohotke zaposlenih za dodatnih 5 odsto.

- Takođe, trošak telefonskih usluga smanjen je u prvom kvartalu tekuće godine 10 odsto, dok su ostali troškovi održavanja umanjeni oko 5 odsto- dodaje se u saopštenju IRF-a.

Na taj način, kako je saopšteno, IRF je stvorio uslove da radno angažuje određeni broj pripravnika i tako doprinese zapošljavanju svršenih visokoškolaca.

Odbor je, juče predložio smanjenje nadoknada članovima Odbora shodno Zaključcima Vlade Crne Gore donesenim 03.maja tekuće godine, koje se odnose na visinu primanja članovima Odbora angažovanih na neprofesionalnoj osnovi.

- Pomenuti prijedlog će biti tačka dnevnog reda Skupštine akcionara Fonda, koja će biti održana do kraja tekućeg mjeseca, od kada bi Odluka trebala i da se primjenjuje, napominje se u saopštenju.

Tokom 2012. godine Fond je do sada odobrio 53 kredita vrijednosti 4.444.248,24 eura. Krediti su plasirani u oblastima poljoprivrede i proizvodnje hrane 17,73 odsto, turizma i usluga 71,22 odsto i proizvodnje 11,05 odsto. Ukupan broj kredita odobrenih od maja 2010. godine, od kada je Investiciono-razvojni fond Crne Gore A.D. otpočeo sa radom, do danas je 359, a njihova vrijednost 27.751.418,89 odsto.

Fond je u tekućoj godini ostvario otkup potraživanja u iznosu od 4.725.941,71 eura.

U IRF-u podsjećaju da potencijalni klijenti, pravo da konkurišu za finansijsku podršku, mogu steći ukoliko nemaju neizmirenih poreskih obaveza ni po jednom osnovu, što, kako se navodi, doprinosi eliminisanju sivog tržišta i istovremeno podstiče realnu ekonomiju i preduzetništvo.

(foto: bankar.me)

Portal Analitika