Svijet

Iranski predsjednik upozorio Saudijsku Arabiju da ne sklapa mir sa Izraelom

Na konferenciji za novinare u Njujorku nakon zasijedanje Generalne skupštine UN-a, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je za Sky News da bi dogovor Izraela i Saudijske Arabije bio "zabadanje noža u leđa palestinskom narodu i njegovom otporu".

Iranski predsjednik upozorio Saudijsku Arabiju da ne sklapa mir sa Izraelom Foto: UGC
Klix.baIzvor

"Pod nikakvim okolnostima regionalne zemlje nisu voljne da islamske zemlje napuste sveti princip borbe za palestinski narod jer oslobađanje svetog grada Jeruzalema leži u srcu vjerovanja svih muslimana.", rekao je Raisi.

Govoreći o odnosima Irana i Saudijske Arabije Raisi je rekao da se nada da se taj odnos može dalje proširiti. Ali, on je nagovijestio da bi to moglo biti ugroženo ako Saudijci poboljšaju odnose s Izraelom.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman rekao je da je sporazum kraljevine i Izraela svaki dan sve bliže. Na sastanku s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom u Njujorku, izraelski premijer je rekao da se mirovni sporazum može sklopiti uz pravu američku podršku.

Odnosi između Izraela i zemalja u zalivu, odnosno Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina su normalizovani prema tzv. Abrahamovom sporazumu. Ipak, Saudijska Arabija nije među zemljama koje su potpisale sporazum.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.