Svijet

„Iranski narod će nadvladati autoritarizam“: Djeca dobitnice preuzela Nobelovu nagradu za mir

Iranski narod će na kraju nadvladati autoritarizam koji je nametnula vlada, koja je izgubila i legitimitet i javnu podršku, poručila je iz zatvora dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi u svom govoru koji su u nedelju u Oslu pročitala njena djeca, piše Hina. 

„Iranski narod će nadvladati autoritarizam“: Djeca dobitnice preuzela Nobelovu nagradu za mir Foto: AP/ Fredrik Varfjell/NTB
Portal AnalitikaIzvor

Norveški odbor za Nobelove nagrade je u oktobru nagradu za mir dodijelio Narges Mohamadi (51) za njenu nenasilnu borbu „protiv ugnjetavanja žena u Iranu“ i za promovisanje ljudskih prava za sve.

Njena djeca, 17-godišnji blizanci Kiana i Ali Rahmani preuzeli su nagradu, zlatnu medalju i diplomu, na svečanosti održanoj u Gradskoj kući u Oslu kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica.

Novčani dio nagrade iznosi 11 miliona švedskih kruna ili nešto manje od milion eura.

U govoru koji je napisala u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, Mohamadi kaže da su kontinuirani otpor i nenasilje najbolja strategija za postizanje promjena.

"Iranski narod će svojom istrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam. Ne sumnjajte, jer to je sigurno", poručila je u govoru.

Zagovornica prava žena služi višestruku kaznu zatvora. Protiv nje su podignute brojne optužnice, između ostalih i optužnica koja je tereti za širenje propagande protiv Islamske Republike pošto je poslednji put uhapšena u nobvembru 2021.

"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova", piše u Mohamadinom pismu. Dodaje da su "njen život i životi brojnih aktivista u Iranu bili i ostali neprekidna borba - da se ostane živ".

Hrabra aktivistkinja na pozornici u Oslu simbolično je predstavljena portretom i praznom stolicom.

Nekolicina laureata je do sada iz istih razloga bila spriječena da prisustvuje svečanosti od početka dodjele nagrade godine 1901.

Portal Analitika