Svijet

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir osuđena na još godinu robije

Mohamadi je pozvala birače da bojkotuju nedavne parlamentarne izbore u Iranu, poslala pisma poslanicima u Evropi i komentarisala mučenje i seksualno zlostavljanje koje je pretrpio jedan iranski novinar i politički aktivista

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir osuđena na još godinu robije Foto: cnn
Portal AnalitikaIzvor

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi, koja se nalazi u zatvoru, osuđena je na još godinu dana robije zbog svog aktivizma, saopštio je njen avokat 19. juna, prenosi CNN.

Advokat Mostafa Nili kazao je da je ona osuđena za vršenje “propagande protiv sistema”.

Nili je kazao da je kazna izrečena nakon što je Mohamadi pozvala birače da bojkotuju nedavne parlamentarne izbore u Iranu, poslala pisma poslanicima u Evropi i komentarisala mučenje i seksualno zlostavljanje koje je pretrpio jedan iranski novinar i politički aktivista.

Mohamadi se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin, u kojem su smješteni politički zatvorenici i oni koji imaju veze sa Zapadom.

Ona već služi kaznu od 30 mjeseci, na koju joj je u januaru izrečeno dodatnih 15 mjeseci.

Najnovija presuda odražava bijes iranske teokratije što joj je u oktobru prošle godine dodijeljena Nobelova nagrada za višegodišnji aktivizam.

Ona je inače 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003.

Ova 52-godišnjakinja je nastavila sa aktivizmom uprkos brojnim hapšenjima i godinama provedenim iza rešetaka.

Portal Analitika