Svijet

Iran pozvao zapadne zemlje da ne odugovlače sa nuklearnim sporazumom

Iranske vlasti pozvale su danas zapadne zemlje, posebno SAD, da ne odugovlače u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma, pet godina poslije američkog povlačenja iz tog međunarodnog dogovora.

Iran pozvao zapadne zemlje da ne odugovlače sa nuklearnim sporazumom Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
BetaIzvor

Zaključivanje sporazuma moguće je i tehnički i politički, rekao je novinarima portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

„Ostale strane, posebno SAD, odugovlače i moraju da pokažu političku odlučnost“ u oživljavanju sporazuma, zaključenog 2015. godine, iz kojeg su 8. maja 2018. godine izašle SAD za vrijeme predsjednika Donalda Trampa.

Pet godina kasnije, nastavljaju se naporni pregovori između Irana i velikih sila koje su potpisale sporazum iz 2015, a to su Kina, Rusija, SAD, Njemačka, Velika Britanija i Francuska.

Teheran je izrazio spremnost da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) prihvatanjem, tokom posjete generalnog direktora tog tijela UN Rafaela Grosija u martu, „provjeru i dodatno praćenje“ svog nuklearnog programa.

Međutim, zapadne zemlje su kritikovale Iran pošto su u toj zemlji na jednoj nuklearnoj lokaciji pronađene čestice obogaćenog uranijuma na 83,7 odsto, što je gotovo prag za proizvodnju atomskog oružja.

„Iran prati mapu puta“ koja je dogovorena za vrijeme Grosijeve posjete i pokrenute su operativne procedure, rekao je Kanani.

IAEA treba da razmotri to pitanje na sljedećem sastanku Savjeta guvernera zakazanom za jun u Beču.


Portal Analitika