Svijet

Iran optužuje diplomatu EU za zločin za koji se izriče smrtna kazna

Iran je optužio švedskog diplomatu EU, koji se nalazi u zatvoru u Teheranu više od 600 dana, da je obavljao poslove špijuniranja za Izrael i korupciju što u toj zemlji predstavlja zločin za koji se izriče smrtna kazna.

Iran optužuje diplomatu EU za zločin za koji se izriče smrtna kazna Foto: EPA/EFE
Portal AnalitikaIzvor

"Johan Floderus je optužen za mjere protiv bezbjednosti zemlje, obavještajnu saradnju sa režimom Izraela i korupciju", objavila je pravosudna novinska agencija Mizan.

Floderus (33) uhapšen je 17. aprila 2022. na aerodromu u Teheranu dok se vraćao u Iran sa putovanja sa prijateljima, prenosi Klix.ba. 

Šveđanin, koji radi za diplomatsku službu EU, nalazi se u zatvoru Evin u Teheranu. Njegovo hapšenje je uslijedilo dok se iranskom državljaninu Hamidu Nourju sudilo u Švedskoj zbog masovnog pogubljenja disidenata u Teheranu 1988. godine za šta mu je izrečena doživotna kazna zatvora u julu 2022. godine.

Korupcija je jedno od najtežih krivičnih djela u Iranu i za nju je predviđena smrtna kazna.

Tužilaštvo je tvrdi da je Floderus prikupljao informacije o iranskom nuklearnom programu, izvodio subverzivne projekte u korist Izraela i uspostavio mrežu agenata švedske obavještajne službe.

Portal Analitika