Svijet

Potpisan sporazum

Iran nakon sedam godina ponovo otvara ambasadu u Saudijskoj Arabiji

Nakon sedam godina Iran će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Saudijskoj Arabiji. 

Iran nakon sedam godina ponovo otvara ambasadu u Saudijskoj Arabiji Foto: Tviter
Klix.baIzvor

U kratkom saopštenju portparol  iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani rekao je da će ambasada Teherana u Rijadu biti ponovo otvorena sjutra, nakon čega će uslijediti ponovno otvaranje njenog konzulata u Džedi i njegovog predstavništva pri Organizaciji islamske saradnje.

Ovaj potez dolazi u skladu sa sporazumom uz posredovanje Kine koji su Iran i Saudijska Arabija potpisali u Pekingu 10. marta, a kojim je postavljen rok od dva mjeseca za ponovno otvaranje ambasada.

Iranske vlasti su od tada saopštile da su ambasade počele obavljati neke praktične radove, ali im je potrebno više vremena da se zvanično ponovo otvore jer su zgrade bile zatvorene godinama.

Još uvijek nema zvanične potvrde kada će se saudijska ambasada u Teheranu ili konzulat kraljevine u Mašhadu zvanično ponovo otvoriti niti ko će biti njen ambasador.

Teheran je odabrao Alirezu Enajati, bivšeg izaslanika u Kuvajtu i zamjenika ministarstva vanjskih poslova za regionalna pitanja, za svog izaslanika u Rijadu.

Rijad je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom 2016. godine nakon što su u njegova predstavništva upali demonstranti koji su protestvovali protiv pogubljenja šiitskog vjerskog vođe od strane većinskog sunitskog kraljevstva.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.