Svijet

"Univerziteti posljednjih dana bili žarišta protesta"

Iran: Bezbjednosne snage raspoređene na univerzitetima

Iranske bezbjednosne snage raspoređene su na univerzitetima u nekoliko gradova, pokušavajući da uguše proteste izazvane smrću Mahse Amini u pritvoru policije za moral.

Iran: Bezbjednosne snage raspoređene na univerzitetima Foto: REUTERS/Christian Mang
AgencijeIzvor

Policija se locira u mjestima gdje se pobuna rasplamsala, u gradovima Urmia, Tabriz, Rasht i Teheran, a naročito oko univerziteta koji su posljednjih dana bili žarište protesta, navode svjedoci, prenosi Al džazira Balkans.

“Postoji mnogo bezbjednosnih snaga oko Teheranskog univerziteta, pa se čak i plašim da napustim kampus, jer mnogo policijskih kombija čeka napolju da uhapsi studente”, rekao je student u Teheranu.

Grupe za ljudska prava kažu da su hiljade uhapšene i stotine povrijeđene u obračunu snaga bezbjednosti, uključujući Basij, dobrovoljačku policiju povezanu sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Te grupe procjenjuju da je broj poginulih preko 150.

Vlasti su prijavile brojne smrtne slučajeve među snagama bezbjednosti, optužujući strane protivnike, uključujući Sjedinjene Američke Države, za miješanje u destabilizaciju Irana.

 

Demonstracije u Iranu: Učenice skinule hidžabe u znak protesta
0
Demonstracije u Iranu: Učenice skinule hidžabe u znak…
05.10.2022 13:04
Mlada Iranka (22) preminula nakon što je uhapsila policija za moral
1
Mlada Iranka (22) preminula nakon što je uhapsila policija…
17.09.2022 21:32

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Ć ĆaoAmerika_neregistrovani
05.10.2022. 22:18

Basiđi su najveća ološ Irana. Oni idu na najbolje univerzitet, završavaju zato što su Basiđi i dobijaju najbolja zapošljenja. Teško će se Irančani oslobodit Ajatolasa koje in je prije 45 godina Džimi Karterom sa Demokratama doveo na vlast.

1
0