Svijet

Interfaks: Ruski ratni brodovi spremaju se da isplove ka sirijskoj luci

Izvor

Rusija u Tartusu ima svoju logističku bazu, i želi da zaštiti svoju infrastrukturu i civilno osoblje u slučaju da građanski rat u Siriji eskalira u tolikoj mjeri da postane prijetnja za njihovu sigurnost javio je Fonet, piše blic.rs.


- Brodovi "Nikolaj Filčenkov", "Cezar Kunikov" i remorker "SB-15", sa marincima koje prevoze, sposobni su da osiguraju bezbjednost ruskih državljana i evakuišu dio infrastrukture naše baze - rekao je neimenovani izvor za Interfaks.


Agencija navodi da su brodovi još usidreni u luci Sevastopolj i podsjeća da su ruski ratni brodovi uvijek spremni za isplovljavanje prema bilo kojoj svjetskoj destinaciji u roku od 12 sati.


U izvještaju se naglašava da ruska vojska u Siriji "neće biti u borbenoj funkciji", ali da bi mogla da ima uticaj na eventualne planove Zapada o intervenciji, koja se sve češće spominje kao opcija.


Jedna od mogućnosti je uvođenje zone zabrane leta, poslije čega bi uslijedili vazdušni napadi Sjevernoatlantske alijanse NATO i Sjedinjenih Američkih Država.

Portal Analitika