Društvo

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, oglasili se CGO i IMCG

Institucije u vrh prioriteta da stave procesuiranje prijetnji i napada na novinare

Odgovornost je Vlade, institucija i političkih lidera da umjesto olakog etiketiranja pomognu borbu za otvorenije i pravednije građansko društvo, a samim tim i jačanje medijskih sloboda


Institucije u vrh prioriteta da stave procesuiranje prijetnji i napada na novinare Foto: Foto: Shutterstock
PobjedaIzvor

Zabrinjavajući rast napada na novinare u posljednje dvije godine i neprimjereni nasrtaji pojedinih političara na njihovu autonomiju predstavljaju ozbiljan atak na slobodu medija u zemlji, ocijenjeno je iz Instituta za medije Crne Gore (IMCG), dok je Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao nadležne institucije da intenziviraju napore u razrješavanju i procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te da ovo pitanje stave na vrh svojih prioriteta.

Iz CGO-a, povodom 2. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, navode da prijetnje novinarima i medijima ne smiju biti nova normalnost, a odgovornost je Vlade Crne Gore i nadležnih institucija, kao i političkih lidera, da umjesto olakog etiketiranja pomognu borbu za otvorenije i pravednije građansko društvo, a samim tim i jačanje medijskih sloboda.

Direktorica IMCG Olivera Nikolić za Pobjedu ističe da je samo u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno 19, a tokom prošle godine 28 napada na novinare.

"To uz hipoteku nerasvijetljenih napada i ubistva iz ranijeg perioda, svjedoči da imamo problem i da prioritet mora biti rješavanje otvorenih slučajeva i zaštita sigurnosti zaposlenih u medijima", kazala je ona.

Kako navodi Nikolić, brze reakcije policije i tužilaštva na posljednje napade, iako za pohvalu, ne ulivaju dovoljno povjerenja da novinari mogu računati na zaštitu države.

"To iz razloga što imamo hipoteke nerasvijetljenih slučajeva iz ranijeg perioda i činjenicu da pojedini političari targetiraju medije, produbljuju nepovjerenje u njih i ohrabruju ljude da nezadovoljstvo izlivaju na novinare/ke i medije", kazala je Nikolić ističući da je neophodno da se političari uzdrže od targetiranja medija.

"Vlada i nadležne institucije treba da garantuju slobodan ambijent za rad, da nadležni do kraja i što prije rasvijetle sve otvorene slučajeve napada, prijetnji i ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića, a da mediji i njihovi poslodavci osiguraju zaštitu novinara", zaključila je Nikolić.

Iz CGO podsjećaju da je tokom posljednje dvije godine zabilježen veliki broj prijetnji ili napada na novinare i imovinu medija.

"Ovo je duboko zabrinjavajuće, a posebno za društvo koje je do sada moralo mnogo više da uradi u pravcu kreiranja povoljnog okruženja za medijski pluralizam i slobodu izražavanja", navode u CGO.

Nedavno je i iz Sindikata medija konstatovano da je posljednjih godina povećano ugrožavanje bezbjednosti novinara, a njegov predsjednik Radomir Kračković takođe je apelovao na nadležne da se pozabave rješavanjem nerasvijetljenih slučajeva napada na novinare.

"Političari i zvaničnici u Crnoj Gori moraju neselektivno osuđivati napade na medije bez obzira da li im se izvještavanje sviđa ili ne", poručio je Kračković prošlog petka.

Prema podacima Sindikata medija, posljednjih godina se povećao broj napada na novinare, a u posljednje tri godine je bilo više od 70 registrovanih napada i prijetnji, a uglavnom se dešavaju onlajn i tokom izvještavanja sa protesta.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je u nekoliko navrata targetirao medije koji nijesu pod njegovom kontrolom da su ekstremistički i „fašistički“, za Gradsku TV je izjavio da se može ugasiti kao Sputnjik, a Pobjedu, Analitiku, CDM, Gradsku TV i M portal je optužio da sarađuju sa kriminalnim klanovima.

Nakon tih izjava Abazovića crnogorske institucije su ostale nijeme. Nije reagovala policija, tužilaštvo, ombudsman... Reagovali su tek nakon prijetnji smrću upućenih urednici M portala Danici Nikolić početkom septembra.

Prijetnje smrću oko mjesec kasnije upućene su sa iste email adrese i saradniku Gradske TV Senadu Pećaninu, a od istog pošiljaoca upućene su i gnusne uvrede te televizije i novinaru Pobjede.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.