TV / Film

Četrnaesti festival kratkometražnog filma ove godine putuje u Crnu Goru

Inspirisano "bajkama": Balkans Beyond Borders od 11. do 14. oktobra u Nikšiću

Tema Edgetales inspirisana je „bajkama“ koje pripovijedaju priče koje žele ponovo da artikulišu i rekontekstualizuju pojmove „granice“, ograničenja i graničnosti, ličnih iskustava koja čine vidljivim ono što je skriveno i što se ne može vidjeti

Inspirisano "bajkama": Balkans Beyond Borders od 11. do 14. oktobra u Nikšiću Foto: BBB short
Portal AnalitikaIzvor

Četrnaesto izdanje festivala kratkometražnog filma Balkans Beyond Borders ove godine putuje u Crnu Goru, odnosno u Nikšić, gdje će biti održan od 11. do 14. oktobra, sa temom Edgetales.

Tema Edgetales, kako najavljuju iz direkcije festivala, inspirisana je „bajkama“ koje pripovijedaju priče koje žele ponovo da artikulišu i rekontekstualizuju pojmove „granice“, ograničenja i graničnosti, ličnih iskustava koja čine vidljivim ono što je skriveno i što se ne može vidjeti. 

“Na festivalu će biti prikazana kolekcija kratkih filmova – edgetales - koji obuhvataju širok spektar pitanja i tema koje se često razmatraju na rubu društva, na "ivicama", te predstavljaju različita iskustva iz balkanske regije. Ove odabrane priče podstakle su našu inspiraciju i jedva čekamo da ih vidimo na velikom platnu u nikšićkom bioskopu Cinema 213”, poručuju iz festivala.

Uz takmičarski program koji se sastoji od 33 filma, filmski stvaraoci imaće priliku da budu nagrađeni sa 'BBB Best Prize', 'First Entry', 'Audience' i tri 'Special Mentions'.

Program projekcija uključuje sekciju BBB Focus: Italija sa kratkim filmovima kustosa festivala kratkometražnog filma Villamare, sekciju BBB Beyond koja predstavlja međunarodni program, te sekciju BBB & Co: mladi kreativci - svježe ideje, u saradnji sa Školom filma sa Univerziteta Aristotel iz Soluna, Grčka. 

Publika, posjetioci i gosti su pozvani da 13. i 14. oktobra u prostorijama IPC Tehnopolis učestvuju u dvodnevnom događaju BBB Cine-Forum pod nazivom 'Otkrivanje balkanskog filma: prošlost, sadašnjost i budućnost', koji se razvija oko nastojanja da se istraži balkanska kinematografija, njen(i) 'identitet(i)', njena prošlost i istoričnost, sadašnji izazovi i kreativne mogućnosti koje su pred nama.

Aktivnosti se sastoje od okruglog stola Balkanski kaleidoskop: pogledi, kulturni identiteti i nijanse kroz kinematografiju, masterclass-ova i radionica o filmskom stvaralaštvu i pripovijedanju, gdje će publika, gosti i učesnici imati priliku da učestvuju u razgovorima i upoznaju se sa praktičnim pristupima filmskom stvaralaštvu. BBB Cine-Forum se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore. 

Četrnaesti, BBB Short Film Festival se ove godine u Crnoj Gori sa BBB organizacijom iz Grčke realizuje producentska kuća Protos Film, a festival je podržan od Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Opštine Nikšić i TO Nikšić.

“Pridružite se BBB iskustvu u Nikšiću”, poručuju organizatori.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.