Politika

Poslanik DPS-a

Bošković: Kome crvena zastava nije zastava svoje države tome nema mjesta u Vojsci Crne Gore

Nastavak Prve - posebne sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2021. godini - četvrti dan.

Bošković: Kome crvena zastava nije zastava svoje države tome nema mjesta u Vojsci Crne Gore Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik DPS-a Predrag Bošković pitao je ministarku odbrane Oliveru Injac da li se sastala sa predstavnikom American Ballistic Co. Stevanom Simijanovićem, te da li ju je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović informisao o svom susretu sa Simijanovićem.

„Ako Vas nije informisao da li smatrate da je normalno da ministarka odbrane ne bude obaviještena i da li je možda po Vašim saznanjima nekoga drugog u Ministarstvu odbrane upoznao o tome sastanku“, upitao je Bošković.

Injac je istakla da nije imala bilo kakav kontakt sa Simijanovićem. 

„Vaše pitanje uopšte ne smatram inspirativnim. Mislim da Vi lično i mnogi oko Vas previše problematizujete ovo pitanje jer vjerujte mi da je bilo mnogo više sličnih, tj. gorih kontraverznih događaja u prethodnim godinama i u prethodnoj vlasti. Ali s obzirom na zatvorenost sistema javnost nije imala priliku da bude upoznata o tome. Priznajem Vam javno da ste vrlo vješto u tome uspijevali“, kazala je ministarka odbrane. 

Ona je navela da niko iz Ministarstva odbrane po njenom nalogu ili odobrenju nije imao kontakta sa Simijanovićem.

„Nijeste dali nikakav odgovor po ovom pitanju, ali nijesam ga ni očekivao znajući koliko ste jednim dijelom potpuno zaobiđeni kada je bezbjednosni sektor u pitanju na način da uopšte ne kontrolišete situaciju u ministarstvu odbrane“, ocijenio je Bošković.

Poslanik DPS-a pitao je ministarku da li je Sinjajevina i dalje opcija za vojni poligon.

Injac je kazala da je tema poligona pokrenula veliko nezadovoljstvo građana, ali i tenzije.

"Sve odluke o budućim aktivnostima nakon detaljne procjene svih segmenata, odnošenje konačne odluke će se zasnovati na tim procjenama, naučnim i stručnim i to će biti ijedan od ciljeva Ministarstva i biće naravno transparetnan postupak", kazala je ministarka odbrane.

Bošković je rekao da Injac dozvoljava da agenti trećih država, koje nijesu partnerske, rovare, kadruju i postavljaju u bezbjednosnom sektoru. 

„To ste Vi napravili i kolege vaše iz apostolske Vlade. To su činjenice koje niko ne može zaboraviti“, podvukao je poslanik DPS-a. 

Komentarišući vojni poligon na Sinjajevini Bošković je rekao da nije dozvoljavao da mu navodne civilne strukture „sole pamet“ i sprječavaju rad. 

„Tamo gdje sam dolazio da "ovo nije naša vojska, naša vojska je u Beogradu i zbog toga neće biti na Sinjajevini vojnog poligona". Onaj ko ne voli državu i kome crvena zastava nije zastava svoje države tome nema mjesta u Vojsci Crne Gore. Možete Vi sada vraćati one što su na Sitnici, u dijelu Podgorice gdje je većinsko stanovništvo albansko, crtali trobojke i koje smo makli iz vojske zbog toga što narušavaju međunacionalni sklad. Možete ih vraćati u Vojsku Crne Gore, ali to dovoljno govori o vama“, naglasio je poslanik DPS-a .

Bošković je poručio Injac da će kad tada na Sinjajevina biti vojni poligon. 

„Htjeli Vi to da priznate ili ne. Možda čak i u mandatu Vaše vlade“, podvukao je poslanik DPS-a.

Portal Analitika