Abiznis

Inflacija u eurozoni u aprilu porasla na sedam odsto

Inflacija u eurozoni marginalno je porasla u aprilu na godišnjem nivou na sedam odsto, pokazale su prve procjene Eurostata.

Ilustracija Foto: Pixabay.com
Ilustracija
AgencijeIzvor

Poređenja radi, u martu je godišnja stopa inflacije, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u 20-očlanoj eurozoni iznosila 6,9 odsto.

Na mjesečnom nivou, cijene su u aprilu u eurozoni porasle 0,7 odsto.

Od glavnih činilaca HICP-a, najviše su na godišnjem nivou poskupili hrana, alkoholna pića i duvan i duvanski proizvodi, 13,6 odsto, prenosi SEEbiz.

Slijedi industrijska roba, bez energije, čija je cijena porasla 6,2 odsto. Poskupile su i usluge, 5,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Energija je takođe poskupila, 2,5 odsto u poređenju s aprilom prošle godine. U martu je bila jeftinija 0,9 odsto u odnosu na godinu ranije.

Kada se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je 7,3 odsto. U martu je iznosila 7,5 odsto.

U aprilu su dvocifrenu godišnju stopu inflacije zabilježile samo baltičke zemlje i Slovačka.

Najvišu je imala Letonija, od 15 odsto, a slijedi Slovačka sa 14 odsto. Blizu su i Litvanija i Estonija, s godišnjim stopama inflacije od 13,3 odnosno 13,2 odsto.

Najskromnije su na godišnjem nivou porasle potrošačke cijene u Luksemburgu i Belgiji, 2,7 odsto odnosno 3,3 odsto.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.