Društvo

In memoriam: Lusija Petričević

S nevjericom smo primili vijest da je u saobraćajnoj nesreći u Argentini u 29. godini života tragično stradala Lusija Danica Petričević.

In memoriam: Lusija Petričević Foto: Antena M
Jelena Šušanj
Jelena ŠušanjAutorka
Antena MIzvor

Lusija Danica Petričević iz argentinske provincije Santa Fe upisala je Fakultet za crnogorski jezik i književnost 2015/16. godine. Došla je kao studentkinja prava iz Rosarija motivisana voljom i entuzijazmom da nauči jezik svojih predaka, puna interesovanja da sazna što više o crnogorskoj tradiciji i želje da to znanje ponese u zemlju u kojoj je rođena i prenese svojim sunarodnicima.

Na studijama u Crnoj Gori provela je godinu i po dana, posvećeno učeći jezik i upoznajući kulturu i običaje svojih predaka.

Entuzijazam je nenametljivo prelivala na profesore i studente, a svojom pronicljivošću bacala je posebno svijetlo i nama na crte našega žargona i mentaliteta. Na prvom času ona i Tatiana su mi rekle da znaju dvije crnogorske riječi, jer ih čuju svuda – „kuku“ i „katastrofa“. Te su riječi postale zaštitni znak njihove borbe s crnogorskim padežima.

Na časove je dolazila s osmijehom i neizostavnom opremom za mate. Voljela je Kotor i Meterize. Komunikativna, vesela i radoznala lako je sticala prijatelje i za kratko vrijeme ovladala crnogorskim jezikom.

Po povratku u Argentinu završila je fakultet i postala advokatica. Ostala je posvećena promociji svoje postojbine i bila jedan od utemeljivača i sekretarka Crnogorske zajednice Montenegro u Santa Feu.

Ponosni smo što smo bili dio njezina života.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Karadag
25.05.2023. 02:09

laka ti zemlja Crnogorko

6
0
D Durmitor_neregistrovani
24.05.2023. 10:45

Gospođici Lusiji Petričević želim laku zemlju i pokoj duši.

42
0