Politika

Odbor za vanjske poslove EP inicira pokretanje istrage o djelovanju evropskog komesara za proširenje

Imenovanje Varheljija ogromna greška, najveću cijenu plaćaju zemlje kandidati

Sve što se događa u toku Varheljijevog mandata posljedica je zamke u koju je Evropska komisija sama upala, zbog svojevrsnog oblika negativne selekcije i nije jasno kako bi se do kraja mandata Komisija, koju vodi gospođa Fon der Lajen mogla izvući iz te zamke izazvane svojevrsnim cinizmom - poručuje hrvatski analitičar Davor Đenero

Imenovanje Varheljija ogromna greška, najveću cijenu plaćaju zemlje kandidati Foto: EU COMMISSION/POOL/ AFP
PobjedaIzvor

Član Evropskog parlamenta Tis Rojten saopštio je u petak da Odbor za vanjske poslove EP želi da pokrene istragu o djelovanju evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Evropske unije. Rojten je na Tviteru naveo da će istraga biti pokrenuta zbog izvještaja da Oliver Varhelji namjerno podriva reforme u oblasti demokratije i vladavine prava u zemljama kandidatima za Evropsku uniju. Četiri europlamentarca među kojima su, osim Rotena, i Načo Sánčez Amor, Havi López i Tonino Picula su podnijeli amandman na izvještaj Dejvida Mekalistera o implementaciji zajedničke bezbjednosne politike.

- Ostajemo duboko zabrinuti zbog izvještaja da komesar za susjedstvo i proširenje namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje pristupaju EU. Apelujemo na Komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar za susjedstvo i proširenje predstavljaju kršenje kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije - piše u amandmanu 24b.

Ovo nije pri put da evropski parlamentarci imaju velike zamjerke na rad Varheljija. Naime u januaru je trideset članova Evropskog parlamenta uputilo pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen u kojem se poziva na pokretanje istrage o ulozi evropskog komesara za proširenje u pomaganju ,,separatističkim aktivnostima“ srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u BiH.

U pismu parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija ističu da prate situaciju u Bosni i Hercegovini, naglašavajući kako je teritorijalni integritet BiH ključan, ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu.

Oni su naveli da su ,,izuzetno uznemireni posljednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik“.

Kontroverze

Takođe, Varhelji je na predstavljanju izvještaja EK u oktobru kazao da ugovor koji je Vlada Crne Gore potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom u avgustu ove godine nije imao negativan uticaj na reforme u Crnoj Gori.

Sa druge strane u izvještaju Evropske komisije piše da je ,,zaključivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom uticalo na političku atmosferu i podiglo tenzije“.

Varhelji, međutim, smatra da je dobro što je ugovor potpisan, kako bi se vlasti mogle fokusirati na ,,prave probleme“.

Na pitanje Pobjede da li je davanje prioriteta potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC, umjesto rada na reformama, imalo negativan uticaj na reforme i na izvještaj uopšte, Varhelji kaže da ne misli tako.

- Ne mislim tako. Mislim da je važan razvoj koji je ovim sporazumom postignut između crkve i države i nadam se da ovim može biti stvoreno više političke stabilnosti, jer očigledno, ovo pitanje je kružilo okolo godinama unazad i nadam se da ovim sporazumom ovaj problem može biti riješen, i da se vlasti mogu koncentrisati na prave probleme: organizovani kriminal, korupciju i privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24 – poručio je Varhelji odgovarajući na naše pitanje, oponirajući nalazima iz izvještaja Komisije, kao i Evropskom parlamentu koji je marta ove godine u rezoluciji izrazio zabrinutost zbog ,,pokušaja pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ojača odnose između države i crkve“.

Dodaje se da se time sije razdor među lokalnim stanovništvom, ,,razvija pristrasno pisanje istorije i promovisanje antievropskih programa“.

Varheljiju kritičari spočitavaju i veoma blag odnos prema nedemokratskom režimu Aleksandra Vučića kojem EU i dalje toleriše to što ne uvodi sankcije Rusiji.

Hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da je bilo veoma cinično od Evropske komisije to što je postavila Mađara za komesara za proširenje, s obzirom na politiku koju Mađarska vodi, koja je često u koliziji sa evropskim vrijednostima.

- Holandski socijaldemokratski europarlamentarac Tis Rojten već duže vrijeme spada među one članove Evropskog parlamenta koji upozoravaju na poštovanje temeljnih evropskih zajedničkih vrijednosti u odnosu na proces proširenja. Posebno je skoncentrisan na odnos prema Bosni i Hercegovini i s pravom je kritičan prema radu sadašnjeg komesara za proširenje Olivera Varheljija. Najava pokretanja istrage protiv komesara, koju želi pokrenuti Odbor za vanjske poslove protiv povjerenika Varheljija nije prva akcija kojom skupina europarlamentaraca, pretežno socijaldemokrata, želi vratiti fokus na zajedničke vrijednosti u procesu proširenja i nije prvi „okršaj“ te skupine s komesarom za proširenje.

Pred kraj prošle godine, i početkom ove, kritikovali su Varheljija zbog skandala u Bosni i Hercegovini, kada se komesar uvukao u spletku Milorada Dodika, koji je nastojao legitimisati nastojanje da državne ingerencije prenese na entitet i njegovu skupštinu. Tada se pojavilo i otvoreno pismo grupe zastupnika predsjednici Evropske komsije Ursuli fon der Lajen - objašnjava Đenero.

Zamka

On kaže da su Rojten i njegovi istomišljenici u pravu kad upozoravaju na zamku u koju je Evropska komisija upala zbog svog svojevrsnog cinizma.

- Naime, sadašnji saziv Evropske komisije formiran je 2019. godine, kad se sukob između Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana, s jedne strane, i zemalja iz središta EU, s druge strane, već ozbiljno razbuktao. Prvi cinizam bio je da se u takvoj situaciji Mađarskoj, kao članici koja izaziva turbulencije u Uniji, povjeri neki „manje važan“ resor u Komisiji. Uprkos tome, prvi Orbanov kandidat, Laslo Troičanji nije prošao ispitivanja u Evropskom parlamentu, a nije ga od prve prošao niti drugi ponuđeni kandidat, Varhelji, koji je imenovan u Evropsku komisiju tek nakon što se otvorenim pismom distancirao od uticaja mađarskog premijera. Cinizam Evropske unije vidi se u tome što se zajednička politika proširenja smatra manje važnom, niti jedan prosperitetni i uspješni evropski političar ne misli da je taj resor privlačan i da se u njega isplati investirati rad i vrijeme. Već kod formiranja Junkerove Evropske komisije 2014. razmišljalo se o ukidanju pozicije komesara za proširenje, jer je bilo jasno da u tom mandatu niti jedna zemlja obuhvaćena procesom proširenja neće biti spremna za pristupanje, kao što je jasno da niti u mandatu ove Evropske komisije, koji ističe 2024. godine, proširenja neće biti - poručuje naš sagovornik.

On objašnjava da se evropski komesar ne bavi nadzorom pretpristupnih reformi i administrativnom pripremljenošću zemalja u procesu pristupanja, nego to radi glavna uprava za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

- Posao komesara nije tehnički, administrativni, stručan, nego politički. Dakle njegov glavni posao je da promoviše evropske vrijednosti, a njega od početka njegovog mandata prati sumnja da ne dijeli temeljne zajedničke vrijednosti evropske integracije. Sve što se događa u toku Varheljijevog mandata posljedica je zamke u koju je Evropska komisija sama upala, zbog svojevrsnog oblika negativne selekcije i nije jasno kako bi se do kraja mandata Komisije koju vodi gospođa Fon der Lajen mogla izvući iz te zamke izazvane svojevrsnim cinizmom. Važno je da druge evropske institucije rade svoj posao, kontrolišu Evropsku komisiju i rad komesara i time osiguravaju stabilnost procesa i štite zajedničke evropske vrijednosti - zaključuje Đenero.

Portal Analitika

Komentari (19)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
z zoran_neregistrovani
04.12.2022. 16:10

Bravo Varhelji-Srbine. Podrška.

3
11
j jama_neregistrovani
04.12.2022. 16:01

Bilo je i vrijeme da neko u EP shvati da je Varhelji mutio vodu na Zapadnom Balkanu i žestoko uporan na tome.Primjer Varheljijevog djelovanja su BIH i Crna Gora za interes velikog dzeka Vučića ,koji je naučio od rusa - para buši gdje burgija neće.Tako su rusi izbušili mnoge zemlje Evrope tako i Vučić daje pare i kapam i šakom dok ne ostvari svoj cilj -srbi u jednoj državi.Ostvarenje sna ponekad ostaje samo SAN.

20
2
o opet_Tonino_neregistrovani
04.12.2022. 14:57

Bravo , Tonino ! Iako mu, to niko u CG neće priznati.

18
2
C Crnogorka_neregistrovani
04.12.2022. 16:18

@opet_Tonino_neregistrovani Crnogorci su zahvalni gospodinu Piculi na njegovom trudu i zelji da ostali vide Crnu Goru bas onakvu kakva jeste i da shvate sta je radila prethodna a sta sadasnja vlast. Gospodin Picula je veliki profesionalac i sve mu je savrseno jasno. Veliko mu hvala

17
2
R Ruska_spijuncina_neregistrovani
04.12.2022. 13:36

Ruska spijuncina kao i mmogi drugi. samo na opasnijoj poziciji.

27
2
b bbmx_neregistrovani
04.12.2022. 08:37

Nista se ne desava "slucajno" i bas on je pazljivo odabran od EU da zavrsi taj podmukli i sramni posao sa Dodikom, Čovićem , Vučićem i "oslobodiocima"- litijasima u CG. EU misli i planira ono sto Orban i Varhelji govore i rade

46
3
E Esma_neregistrovani
04.12.2022. 09:02

@bbmx_neregistrovani Nakon popisa ste statistička greška ...

4
43
A Azra_neregistrovani
04.12.2022. 10:40

@Esma_neregistrovani nakon popisa vas posrbica će biti do 20% max.

36
3
K Kiśo_neregistrovani
04.12.2022. 11:06

@Esma_neregistrovani Ti si jado svakako velika greška a Crna Gora je vječna 🇲🇪

38
0