Rukomet

Rukometašice Crne Gore sjutra protiv Slovenije

Imaju nadu, ali vide i realnost

Pred rukometašicama Crne Gore su dva scenarija na 25. Svjetskom prvenstvu koje je juče zvanično počelo u Španiji. Prvi, u koji čvrsto vjeruju, je da će izboriti prolaz dalje, što znači da će osvojiti jedno od tri mjesta u grupi A u društvu Slovenije, Angole i Francuske. Drugi scenario, najmanje popularan i od kojeg će probati da pobjegnu svi učesnici – ukupno 32, je posljednje mjesto koje vodi u Predsjednički kup.

Imaju nadu, ali vide i realnost Foto: RSCG
Portal AnalitikaIzvor

,,Lavice“ sjutra kreću u ofanzivu, premijerni duel je zakazan sa Slovenijom, a ohrabruje rekord koji je besprekoran. Naš tim je u svih pet utakmica, u posljednjih 13 godina, protiv selekcije koju vodi Dragan Adžić, riješio u svoju korist. Prošlost hrabri, ali sadašnjost je, ipak, malo drugačija. Sastav koji će predvoditi selektorka Bojana Popović je u grupi A sa najmanje iskustva i najviše debitantkinja. Na papiru, konkretno Slovenija, je u boljoj poziciji zbog iskustva i šuterski iskusnih i raspoloženih bekova. Crna Gora je u deficitu kada je u pitanju lijeva strana, odnosno pozicija desnog beka, jer nedostaju glavni šuteri – Đurđina Jauković i Jelena Despotović. Problemi bi mogli da se nagomilaju i zakomplikuju stvari u defanzivi, jer su upravo članice Bresta i Đera, uz Tatjanu Brnović i Emu Ramusović, bile nosici defanzivnih zadataka. Puno posla sačekaće naše igračice na premijeri, a vjeruju da bi mogle uz disciplinu i taktičke zamisli, a biće ih puno, da zaustave i Anu Gros i Elizabetu Omeregi i Tjašu Stanko...

''Fokusirane smo na Sloveniju i sigurna sam da ćemo dati maksimum na premijeri šampionata. Nadam se da ćemo na najbolji način probiti led, jer bi kasnije imale manje problema koje u hodu možemo da rješavamo. Znamo da nas sjutra očekuje težak meč, najteži u grupi, za koji se maksimalno spremamo. Odigrali smo i dvije kontrolne utakmice sa Švedskom, vidjeli sve i jedva čekamo početak prvenstva. Mislim da ne treba da žurimo, očekuje nas, već sam kazala najteži meč, zato jer je prvi'' kazala je Dijana Mugoša, lijevi krilo našeg tima, koja je upravo u Japanu, prije dvije godine, upisala debitantski nastup.

Veliki posao mogle bi naše djevojke u napadu da riješe na crti i sa krila. Jer su, upravo, sa ovih pozicija možda i najstabilnije. Ohrabruje i savršena forma srednjih bekova Itane Grbić i Matee Pletikosić, a tek će se vidjeti koliko ljevoruki bekovi mogu da odgovore obavezama. Popović će se osloniti sa ove pozicije na Đurđinu Malović, Sanju Premović i Tanju Ašanin.

''Vrlo smo uzbuđene i radujemo se novom izazovu u ovakvom sastavu. Daćemo sve od sebe da budemo dobre i predstavimo se na pravi način za one koji vjeruju u nas'' poručila je Brnović.

Mnoge stvari vježbala je Popović sa djevojkama u kratkoj pripremi za Svjetsko prvenstvo. Neke nove detalje ,,lavice“ su probale i kroz posljednja dva zvanična meča sa Sjevernom Makedonijom u Evrokupu. Razne varijante, poput one iz Skoplja sa dva pivota, krila i beka, pokazale su se kao pun pogodak.

''Najvažnija je stabilna odbrana, kao i strpljiv napad. Mi protiv Slovenije i Angole vidimo šansu. Možemo ozbiljno da ih ugrozimo i osvojimo bodove. Dodatna težina u toj prvoj utakmici je što igramo protiv bivšeg selektora koji nas najbolje poznaje. Ali, kompaktnom odbranom i mirnoćom u napadu možemo do povoljnog rezultata'' jasna je Brnović.

Odlično izdanje u drugom meču sa Švedskom hrabri pred šesti nastup na SP.

''Velika je razlika bila između ta dva meča. Vidjeli smo kako je kada igramo ishitreno ili strpljivo. Šveđanke su naše greške znale da kazne tranzicijom i lakim golovima. Sad, Slovenija nije taj tip ekipe, ali danas svi znaju da kazne greške'', dodala je.

Za Tatjanu su prva dva meča u Španiji najvažnija.

''Krenućemo polako, i to sa mladom ekipom. Imamo pravo na nadu, ali i na realnost. Najiskrenije, ispred sebe samo vidim Sloveniju'' jasna je Brnović.

Pet debitantkinja!

Tanja Ašanin (desni bek), Nataša Ćorović i Andrijana Popović (lijevi bekovi) debitovaće na Svjetskom šampionatu.

Selektorka Bojana Popović i pomoćnica Maja Savić premijerno će sa klupe predvoditi ,,lavice“ na planetarnoj smotri.

Portal Analitika