Društvo

IJZ: Prestaje sa radom call centar za kovid

Usljed povoljne epidemiološke situacije u zemlji prestaje sa radom "Call centar" 1616 koji je aktiviran od 20. marta 2020. godine kako bi građanima omogućio efikasniju komunikaciju sa kompetentnim zdravstvenim radnicima iz Instituta tokom pandemije kovid-19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. 

IJZ: Prestaje sa radom call centar za kovid Foto: IJZ
Portal AnalitikaIzvor

Dodaju da s obzirom na to da opasnost od obolijevanja od kovid-19 virusa i dalje postoji, napominju građane da su na snazi sljedeće epidemiološke mjere i da se pridržavaju istih kako bi se pad u trendu obolijevanja od kovida-19 i dalje nastavio.

"Pod 1: obaveza nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite;

2) obaveza lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera (izbjegavanje okupljanja, odlazak u kolektive i sl.);

3) obaveza pacijenata koji su upućeni na bolničko liječenje da posjeduju negativni rezultat brzog antigenskog testa na koronavirus koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 48 časova;

4) obaveza zdravstvenih ustanova da dozvole posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju jednom članu porodice ili licu za koje pacijent iskaže želju da ga posjeti, dva puta nedjeljno u trajanju od po 30 minuta, uz obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku, a za posjete poluintenzivnim jedinicama i onkološkim i hematološkim odjeljenjima i uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.

5) obaveza rukovodioca organizacione jedinice da članu porodice odobri da bude pored teško oboljelog pacijenta, povremeno ili stalno za određeno vrijeme, uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa, nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku, o čemu izdaje propusnicu", navode iz IJZCG.

Naveli su i da je vakcinacija vulnerabilnih kategorija društva, buster dozom bivalentne vakcine i dalje jaka preporuka.

"Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada vršiti epidemiološki nadzor nad virusom kovid-19 i u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi mjere zaštite i prevencije od obolijevanja", zaključili su.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.