Zdravlje

IJZ apeluje: Roditelji da dovedu djecu na vakcinaciju, da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti

Pozivamo roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom redovne imunizacije, poručuju iz Instituta za javno zdravlje (IJZ)

Ilustracija Foto: Pobjeda
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju treba da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori, kao što je veliki kašalj i onih koje su nam sve bliže kao što su male boginje (morbili)", apeluju iz IJZ. 

Apeluje na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja i gripa - čija je aktivnost posebno izražena posljednjih sedmica na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, podsjećaju, od početka novembra 2023. godine zaključno sa 04.02.2024.g, registrovao 516 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

"Kod 431 oboljelih je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 85 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom", navode iz IJZ. 

Među registrovanim slučajevima (516), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (211), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (77), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (75), 16-20 godina (67), 1-5 godina (52), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (12) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (8).

"Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (374) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (23), Baru (19), Budvi (11), Cetinju (10), Tivtu (8), Bijelom Polju (7), Herceg Novom (7), Nikšiću (7), Kotoru (6), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima", navodi IJZ. 

Od 516 registrovanih slučajeva, kod 462 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

"Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila,zauški, rubele, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)", navode u saop[tenju. 

Ističu da je veliki kašalj oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

"Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika