Društvo

Sindikat prosvjete Crne Gore danas organizuje konferenciju nezadovoljan saradnjom sa resorom ministarke Vesne Bratić

Igra gluvih telefona

Sindikat prosvjete Crne Gore danas će ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta organizovati konferenciju na kojoj će izraziti protest zbog niza poteza i rješenja koja, smatraju oni, ugrožavaju funkcionisanje sistema školstva u zemlji.

Igra gluvih telefona Foto: Foto: Gov.me
PobjedaIzvor

Sindikalci su od januara ove godine intenzivno ukazivali na probleme sa kojima se suočavaju prosvjetari, od onih što im i dalje nije plaćen prekovremeni rad, koji obavljaju zbog onlajn nastave, do aktuelnih, koji se tiču smjene direktora škola, ugovora na određeno i činjenice da bi veliki broj nastavnika kojima po sili zakona 30. juna ističe ugovor, mogao ostati bez angažmana zbog neusvajanja budžeta.

Iz Ministarstva su se, s druge strane, juče oglasili saopštenjem u kom su naveli da su, suprotno tvrdnjama sindikalaca, kao odgovorna institucija, otvoreni za razgovor, te da vrednuju i razumiju značaj saradnje i poštuju Sindikat prosvjete Crne Gore. Kažu da su netačne tvrdnje koje povremeno stižu sa različitih adresa da prosvjetari od Ministarstva nijesu uvaženi, da im nije odgovoreno na pozive ili da su u više navrata odbijali da ih prime radi razgovora i zajedničkog prevazilaženja izvjesnih problema.

,,O ovome svjedoči niz sastanaka koje su predstavnici Ministarstva održali sa predsjednikom Gradskog odbora Sindikata prosvjete i članom Glavnog odbora Sindikata prosvjete Slobodanom Savovićem. Posljednji ovakav sastanak, održan na zahtjev Sindikata, organizovan je u četvrtak 3. juna, a u ime Sindikata prisustvovali su Savović i Stanka Vukčević, dok su, ispred Ministarstva, tačnije ispred nadležnih direktorata, sastanku prisustvovale Marija Lalatović i Slavica Ilinčić”, naveli su oni.

Tvrde da su na tim sastancima razmatrane brojne teme od značaja za crnogorske prosvjetare i da je Ministarstvo pokazalo razumijevanje za potrebe Sindikata i prosvjetnih radnika.

,,Ministarstvo iznimno cijeni ulogu prosvjetnih radnika u našem društvu i preduzima sve potrebne korake, u skladu sa okolnostima i mogućnostima, da uvaži njihove potrebe i pomogne im u prevazilaženju poteškoća sa kojima se susrijeću. U tom smislu, u najmanju ruku, smatramo začuđujućim istupe ovih adresa koje, očigledno, nemaju za cilj rješavanje problema već njihovo potenciranje”, saopštili su iz Ministarstva.

Sindikalci, zajedno sa Udruženjem nastavnika društvene grupe predmeta, prošle sedmice oštro su reagovali na najavu Ministarstva da će preispitati pojedinačno svaki ugovor i da će pod lupom biti i oni koji su ranije zaključeni bez saglasnosti tog resora. Takvo objavještenje Ministarstvo je poslalo školama u kojem su poručili da je za transformaciju ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme potrebna njihova saglasnost „shodno pozitivnim zakonskim propisima“.

,,Ministarstvo nema ovlašćenja da se pita i odlučuje o tome hoće li ugovori zaposlenih na određeno u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, biti preinačeni u stalno zaposlenje. Ni to, kao ni provjera prethodno zaključenih ugovora, nije u ingerenciji Ministarstva. Postoje jasno utvrđene procedure i drugi organi, poput inspekcija, radne i prosvjetne, koje u zakonskim postupcima mogu da utvrde eventualne nezakonitosti”, poručili su iz Udruženja i sindikata koji su ohrabrili članove da prijave bilo kakvu vrstu nezakonitog pritiska i postupanja na nastavni kadar.

I predsjednik Gradskog sindiktaa prosvjete Podgorica Slobodan Savović naglasio je da po zakonu Ministarstvo na početku godine daje saglasnost na sistematizovana radna mjesta, a da nigdje zakon ne predviđa da resor prosvjete to čini za pojedinačne konkurse ili transformacije ugovora, jer za to postoji jasna procedura i uslovi.

Ne vidi nikakvu potrebu niti opravdanje za nekakve paralelne postupke, niti ko bi uopšte mogao ovim da se bavi u Ministarstvu, kad je, kako kaže, „dovoljno držati se zakona i dobre prakse“.

,,Ne smijemo doći u situaciju „lova na vještice“ i sumnje u sve i svakoga. Ohrabrujem i Ministarstvo i sve naše kolege da se, gdje god postoji sumnja da je bilo nezakonitosti, ispita preko institucija sistema, a zna se ko je nadležan za to, u prvom redu prosvjetna i inspekcija rada. Sve drugo je van zakonskih okvira i to sindikat neće podržati”, kategoričan je Savović.

DPS: Revanšistički pohodi

Niz informacija i događaja ukazuje da se u resorima ministarke Vesne Bratić, iza očiju javnosti, dešavaju veoma zabrinjavajuće pojave, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

DPS je saopštio da je, prema informacijama koje dobija od zaposlenih, ministarka Bratić, “u svom revanšističkom pohodu i sprovođenju ideološke indoktrinacije kroz resore koji su joj povjereni, potpuno je gluva čak i za dobronamjerne kritike koje dolaze od njenih najbližih saradnika”.

Dodaju da je Miroslav Anđelić izabran za državnog sekretara, pripremio je ostavku, pa uzeo bolovanje. Podsjećaju da je i Martin Ćalasan napustio Vesnu Bratić prije imenovanja, a obavljao je poslove državnog sekretara i bio najavljen kao kadar sa širokim ingerencijama u ovom ministarstvu.

Na njihove navode je reagovao Anđelić, koji je istakao da da će njegov angažman u Ministarstvu zavisiti prije svega od njegovog zdravstvenog stanja kao i od ocjene rada ministarke Vesne Bratić, na čiji prijedlog je Anđelić imenovan na poziciju državnog sekretara.

On je kazao da se njegovo ime pomenulo sa namjerom da se nanese šteta njemu, Ministarstvu i ministarki i ukazao da je „nepristojno zloupotrebljavati bilo čije, u ovom slučaju moje, zdravstveno stanje u političke svrhe“.

Portal Analitika