Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Ibrahimović: Država mora da pronalazi efikasne načine povezivanja državne uprave, privrede i civilnog sektora

Ibrahimović: Država mora da pronalazi efikasne načine povezivanja državne uprave, privrede i civilnog sektora

U hotelu Hilton danas je održan sastanak potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa predstavnicima kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država u okviru zvanične trgovinske misije u Crnoj Gori, koja se održava u periodu u Podgorici, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. 

Ibrahimović: Država mora da pronalazi efikasne načine povezivanja državne uprave, privrede i civilnog sektora Foto: MKI
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je otvorila Džudi Rajzing Rajnke, abasadorka SAD u Crnoj Gori, a prisustvovali su predstavnici 24 kompanije iz oblasti savremenih tehnologija i energetike iz Sjedninjenih Američkih Država.

Fokus trgovinske misije stavljen je, kažu, na strateški važne sektore u Crnoj Gori, gdje su oblasti savremenih tehnologija i energetike propoznati kao ključno područje za potencijalne investicije. 

Ibrahimović se na početku sastanka osvrnuo na značaj implementacije savremenih tehnologija u cilju uspostavljanja održivog i inkluzivnog razvoja, što je jedan od ciljeva Vlade Crne Gore. 

„Država mora da pronalazi efikasne načine povezivanja državne uprave, privrede, akademske zajednice i civilnog sektora u cilju unapređenja javnih politika u ovoj oblasti i ostvarivanja boljih rezultata na polju komercijalizacije naučnog istraživanja. Inovacije su jedan od najvažnijih prioriteta razvoja evropskih zemalja, što je i jasno prepoznato kroz Strategiju pametnog i održivog razvoja, Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore. Orijentacija ka tehnološkom razvoju i primjeni savremenih informacionih rješenja, koji su osnova zelene tranzicije podrazumijeva promjenu u više sfera: obrazovanju, politici zapošljavanja, organizaciji života pojedinca i poslovnih sistema, te menadžmentu poslovnih procesa“ istakao je Ibrahimović.

Kao četiri prioritetne oblasti za razvoj Crne Gore prepoznati su, dodaje on, održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti ishrane, energija i održiva životna sredina, održivi i zdravstveni turizam i IT tehnologije. 

Poseban fokus na sastanku sa američkim privrednicima stavljen je na projekte iz oblasti saobraćaja i energetike u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana. Sa tim u vezi, Ibrahimović je istakao da se Crna Gora jasno opredjeljuje za implementaciju najsavremenijih tehnoloških rješenja u polju projektovanja i izgradnje saobraćajnih i energetskih projekata. 

Ibrahimović se osvrnuo na ključne infrastrukturne projekte u saobraćaju i energetici i naglasio da najveće investicione izazove, ali i priike u Crnoj Gori predstavljaju razvoj inteligentnih transportnih sistema, razvoju softverskih rješenja u vezi sa predstojećim razvojem intermodalnosti, te implementacija pametnih tehnologija u oblasti efikasnog korištenja energije. 

Portal Analitika