Društvo

Sudski savjet nije usvojio zahtjev

Iako je traženo izuzeće: Vesna Pean vodiće disciplinski postupak protiv Suzane Mugoše

Sudski savjet nije usvojio zahtjev za izuzeće zamjenice disciplinskog tužioca, sutkinje Vesne Pean, u disciplinskom postupku protiv sutkinje Višeg suda Suzane Mugoše.

Iako je traženo izuzeće: Vesna Pean vodiće disciplinski postupak protiv Suzane Mugoše Foto: PR Centar
RTCGIzvor

Vesna Pean je tražila prethodno izuzeće u postupanju u slučaju sudije za istrage Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše koja bi trebalo da bude disciplinski kažnjena zbog optužbi koje je iznijela na račun svojih kolega u predmetu “državni udar”. O tome će Sudski savjet odlučiti na današnjoj sjednici.

Mugoša je optužila kolege iz Apelacionog suda da su te uzele mito prilikom odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu u predmetu "Državni udar". Odluka o disciplinskoj mjeri koja će biti izrečena Mugoši neće biti poznata do kraja ove godine, do kada bi trebalo da bude izabran novi disciplinski tužilac. Prethodnom disciplinskom tužiocu, sudiji Muzaferu Hadžajliću, krajem avgusta ove godine istekao je mandat.

U međuvremenu, novi disciplinski tužilac nije mogao biti izabran, kako su objasnili iz Vrhovnog suda, zbog rekonstrukcije zgrade koja je u toku. Pean je tražila izuzeće u postupanju u ovom slučaju.

Iz Vrhovnog suda uputili su zahtjev Sekretarijatu Sudskog savjeta Crne Gore da mu se obezbijedi adekvatan prostor za održavanje Opšte sjednice, koja bi bila zakazana u periodu od 20. do 27. decembra.

Mugoša je kazala da je uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljena zbog načina na koji je ukinuta, jer su sudije višestepenog suda imale mogućnost da, ako su žalbe bile osnovane, izvedu drugi pravni zaključak i donesu oslobađajuću presudu, a nisu to učinile.

Portal Analitika